Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boekentip Gudrun De Geyter: 'In de wacht' van Alfred Birney

Boekentip Gudrun De Geyter: 'In de wacht' van Alfred BirneyKunst & Cultuur

Een roman over een personage in (en sporadisch ook uit) een ziekenhuisbed: het aparte vertelritme dat zo ontstaat is slechts één van de troeven van het nieuwe boek van Libris Literatuur Prijs-winnaar Alfred Birney.
Cover van de roman 'In de wacht' van Alfred Birney, uitgegeven bij De Geus

-

"In de wacht is het tegenovergestelde van een een actieroman. Noem het een platterustroman," stelt Pompidou-redacteur Gudrun De Geyter voor. Ze heeft het over het nieuwe boek van Alfred Birney die met zijn vorige De tolk van Java in 2017 verrassend de Libris Literatuur Prijs gewonnen heeft. Centraal in In de wacht staat - of juister: ligt - patiënt Alan Noland die in zijn ziekenhuisbed op een hartoperatie wacht, waarvan hij niet weet wanneer die eraan komt. Het is een ongewone setting. De Geyter: "Dat leest net zo prettig omdat het een heel ander soort tijdsbeleving biedt. En ook al waren we niet bedlegerig, we hebben de voorbije maanden misschien wel ervaring met die aparte tijdsbeleving." Het is voor Noland een hel(s)e onderneming om uit bed te komen en stapje voor stapje naar de wastafel te strompelen.

Waar kom ik vandaan, wat is belangrijk voor me en wie zijn de mensen die ik liefheb? Daarover gaat 'In de wacht'.
Gudrun De Geyter

Alfred Birney, die zelf ook hartpatiënt is, schrijft heel coulant, vindingrijk en vervoerend, vindt De Geyter. "Het is een aangenaam vertelritme. Zou het kunnen dat de schrijver die ook gitarist is en gitaarles gegeven heeft, net daar aanwijzingen vindt over hoe je een lezer verleidt met zoiets als tekstweefsel?" Daarnaast is ook de thematiek boeiend, met veel "gedachten die opborrelen over kleur, afkomst en identiteit; zelfs in het multiculturele Nederland waar dat allemaal geen rol zou mogen spelen. Noland - noem hem het hartlijdende alter ego van Alfred Birney - laat zijn gedachten de vrije loop zonder daarbij een blad voor de mond te nemen." Zo meent de schrijver dat Nederland over sommige thema's, zoals overbevolking, veel te ingewikkeld doet en dat die uit de taboesfeer moeten.

 

 

Gudrun De Geyter over de roman 'In de wacht' van Alfred Birney

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.