Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boekentip Karen Billiet: Olga Tokarczuk

Boekentip Karen Billiet: Olga TokarczukKunst & Cultuur

'Jaag je ploeg over de botten van de doden', het nieuwe boek van de Nobelprijswinnaar is een krimi die je over de grond doet rollen van het lachen.
De cover van het boek Jaag je ploeg over de botten van de doden van Olga Tokarczuk

-

Een oude vrouw - een overjaarse hippie bezeten door astrologie - gaat in een negorij op het Poolse platteland als een ware Miss Marple op zoek naar de dader van enkele moorden die het dorpje in de ban houden. Inderdaad, de plot van Jaag je ploeg over de botten van de doden is wel heel verrassend voor Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk, weet Pompidou-eindredacteur Karen Billiet. "We kennen haar onder meer van De jacobsboeken, een historische roman van 900 bladzijden. Ze is erudiet en belezen, ze verdiept zich in geschiedenis, wetenschap en filosofie en breit daar een verhaal om heen."

Uit dit boek valt perfect een Britse comedyserie te puren.
Karen Billiet

Het besje, dat beter opschiet met dieren dan met haar dorpsgenoten, denkt dat de dieren wraak willen nemen op de mensen. Billiet: ”Het coronavirus is van dieren op mensen overgegaan en je hoort wel eens zeggen dat wij als mens ons gedrag in vraag moeten stellen omdat wij te ver zijn doorgedrongen in gebieden die voorbehouden zijn aan de dieren." Tokarczuk ontwikkelt die gedachte in deze roman. Niet dat ze daarmee inspeelt op de coronacrisis, want Jaag je ploeg over de botten van de doden dateert uit 2009, maar is nu pas in Nederlandse vertaling verschenen. Billiet: “Haar passie voor de natuur zit in dit boek, maar ze wordt nooit drammerig. Ze verpakt haar ecologische bewustzijn in een spannend en heel grappig misdaadverhaal."

De titel klinkt als orakeltaal, ze heeft hem bij William Blake gehaald.
Karen Billiet
Karen Billiet over Olga Tokarczuk
Foto van Olga TokarczukDe Geus
Olga Tokarczuk

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.