Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boekentip Nicky Aerts: 'De spiegel & het licht'

Boekentip Nicky Aerts: 'De spiegel & het licht'Kunst & Cultuur

Nicky Aerts houdt niet van historische romans en dus is het des te verrassender dat ze zo wild is van het nieuwe boek van Hilary Mantel.

-

Populair zijn bij het publiek en de literaire poortwachters van de goede smaak: het is weinig hedendaagse Britse auteurs gegeven. Hilary Mantel, tweemaal winnaar van de Booker Prize, is de spreekwoordelijke uitzondering. De publicatie van haar nieuwe roman The Mirror and the Light was hét literaire evenement van het voorjaar, een projectie op de Tower van Londen incluis. Niet toevallig, want de plek is cruciaal in het boek dat in het Nederlands verschijnt als De spiegel & het licht.

Mantel schrijft met veel gevoel voor vandaag. Het zou zich in de kamer hiernaast kunnen afspelen
Nicky Aerts

De spiegel & het licht is het slotdeel van wat bekendstaat als de Cromwell-trilogie - over de zestiende-eeuwse Britse politicus Thomas Cromwell -, volgend op Wolf Hall en Het boek Henry (Bring up the Bodies), drie turven waarvoor Pompidou-presentatrice Nicky Aerts als een blok gevallen is. "Nochtans heb ik het niet zo voor historische romans," bekent ze. "Maar Mantel schrijft met veel gevoel voor vandaag. Het zou zich in de kamer hiernaast kunnen afspelen."

Aerts is vol lof voor de stilistische kwaliteiten van Mantel. "Er staan dialogen in waar ik van achteroverval. Ze moet zich enorm hebben zitten verkneukelen tijdens het schrijven. De spiegel & het licht is weliswaar een roman, "het boek is historisch correct. Je steekt er ook wat van op, wat het dubbel zo leuk maakt."

Nicky Aerts over Hilary Mantel
Een schilderij van Thomas Cromwell door Hans Holbein de Jongerv
Thomas Cromwell, een schilderij van Hans Holbein de Jonge

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.