Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boetiek Klassiek, 14 januari

Boetiek Klassiek, 14 januariKlassieke muziek

Vandaag krijgt Nicole Van Opstal in Boetiek Klassiek bezoek van pianobouwer Chris Maene. Aanleiding is de nieuwe DG-cd van Daniel Barenboim, met een solo-recital op de speciaal voor hem gebouwde nieuwe piano met naast elkaar liggende snaren, zoals in de tijd van Liszt. Verder aandacht voor Charles Louis Hanssens en de nieuwe artistiek directeur van het Festival van Vlaanderen Mechelen.
Daniel Barenboim en zijn Maene-piano

Daniel Barenboim

Een tijdje geleden raakte Barenboim geïmponeerd door de genuanceerde klank van de fortepiano toen hij een dergelijk instrument bespeelde tijdens een Lisztherdenking in Siena. Maar hij zag ook het volumeprobleem. Daarom gaf hij de Chris Maene de opdracht om een nieuw instrument, een symbiose van oud en nieuw, te ontwerpen. Bij moderne vleugels, sinds 1859 kruissnarig, liggen de hoge en lage snaren deels over elkaar, waardoor de resonans van die snaren samensmelt. Bij oude instrumenten liggen de snaren recht naast elkaar, waardoor er meer differentiatie tussen het hoge en lage register blijft. Steinway leverde het frame en het mechaniek voor het nieuwe ontwerp en daarmee bouwde Maene een vleugel met het moderne volume en met de oude rechte snaren voor meer kleuring. Chris Maene ziet zijn vinding als een revolutie in de pianowereld. "De pianobouw heeft meer dan veertig jaar stilgestaan door steeds dezelfde producten te maken. Dat geldt ook voor de beroemde firma Steinway & Sons en zeker voor alle Aziatische bouwers met hun machinale massapiano's. Mijn nieuwe ontwerp is overigens geen eindstation, maar een aanloop voor verdere innovatie.” Barenboim is helemaal verliefd op zijn nieuwe instrument, dat blijkt ook uit de nieuwe DG-cd ‘On my new piano’ met solowerk van Scarlatti, Beethoven, Chopin, Wagner en natuurlijk Liszt.

Meer info over Barenboim en zijn Maene-piano vindt u hier

Vlaamse klassieke muziek op cd uitbrengen, het is het levenswerk van Luc Famaey op het label Phaedra. Onlangs verscheen een nieuwe cd met alle klarinetconcerti van Karel Lodewijk Hanssens uitgevoerd door klarinettist Eddy Vanoosthuyse. Karel Lodewijk, of beter Charles Louis Hanssens “jeune” werd in 1802 geboren uit een Gentse muzikale familie: zijn vader Joseph was dirigent van de Gentse opera en zijn oom Charles Louis componist en jarenlang dirigent van de Brusselse Munt. Charles Louis Hanssens “jeune” trad in de voetsporen van zijn oom o.m. als dirigent van het Muntorkest en was een fervent propagandist van Beethoven. Hij tekende voor de eerste Belgische uitvoering van de 9de symfonie in 1949. Als componist liet hij een indrukwekkende reeks werken na, waaronder o.m. opera’s, balletten, cantates, een requiem, tal van kamermuziekwerken, negen symfoniëen en een tiental concertante werken. De klarinet was zijn lievelingsinstrument o.m. door zijn vriendschap met Brusselse klarinetvirtuozen als Joseph Blaes en Frédéric Franck. Zijn werk voor klarinet gooide hoge ogen in Parijs en Londen, het koppelt virtuositeit aan zangerigheid én expressiviteit. Eddy Vanoosthuyse bewijst dat overtuigend op de Phaedra-cd, met de ondertitel ‘De speelse lichtheid van de klarinet’. Nicole Van Opstal praat met Jan Dewilde van het Studiecentrum Vlaamse Muziek over Hanssens, zijn werk en zijn betekenis voor het muziekleven hier en internationaal.

Musicoloog Jelle Dierickx wordt vanaf dit jaar de nieuwe directeur van het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen. Deze doctor in de musicologie verdiende zijn sporen als cördinator van o.m. het Festival van Vlaanderen Gent, en het Rotterdams Gergiev Festival en Musikfestspiele Potsdam Sansoucci. Hij ontwikkelde als festivalmaker eigenzinnige formats en keert nu na 7 jaar Duitsland terug naar Vlaanderen om in de voetsporen te treden van Veerle Declerck, die het festival gedurende 15 jaar leidde.

Verder aandacht voor de Klara’s 2016, de genomineerden in de categorie Iedereen Klassiek, de cyclus Bach Academie Brugge 2017 volgende week en concerten van pianofortiste Olga Paschenko in de Antwerpse AMUZ en het Concertgebouw Brugge op resp. 20 en 21 januari.

 

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.