Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boetiek Klassiek: 7 januari, terugblik 2016

Boetiek Klassiek: 7 januari, terugblik 2016Klassieke muziek

Op zaterdag 7 januari krijgt Nicole Van Opstal in Boetiek Klassiek bezoek van sopraan Jodie Devos en het pianoforte-duo Jan Vermeulen en Veerle Peeters. Verder blikt Nicole terug op muzikaal 2016, de hoogtepunten van een jaar Boetiek Klassiek aan de hand van enkele gesprekken en Klara's 10-cd's.

Sopraan Jodie Devos maakte samen met mezzo Caroline Meng en het Quatuor Giardini "Il était une fois”, een sprankelende cd rond muzikale sprookjes. Ze kozen aria's uit verschillende opera's en verwerkten die tot een nieuw verhaal. Met muziek van o.m. Charles Silver, Jacques Offenbach, Laurent de Rillé.

Ook Jan Vermeulen en Veerle Peeters komen hun nieuwe cd voorstellen, de 3e in een 7-delige reeks over de muziek voor piano vierhandig van Franz Schubert. 

Na zijn met lof overladen 12-delige cd-reeks met Schuberts pianoforte-solo oeuvre lag het voor de hand dat Jan Vermeulen ook het oeuvre voor pianoforte vierhandig zou opnemen samen met zijn voormalige leerlinge en compagnon de route Veerle Peeters. Met deze derde cd ontkrachten Vermeulen en Peeters een hardnekkig cliché over vierhandige pianomuziek. Het genre wordt meestal geassocieerd met gezellige huiselijkheid, Biedermeier ten top. De Sonate in C groot, D823, Grand Duo, weerlegt dit op overtuigende wijze. Het is muziek die totaal ongeschikt is voor de Biedermeier-amateurs, wegens veel te moeilijk. Veerle Peeters en Jan Vermeulen vertellen waarom Schubert zulke moeilijke muziek voor piano vierhandig reserveerde. Voor deze opname gebruikten Vermeulen en Peeters een Tröndlin pianoforte uit de periode 1825-1830, de jaren waarin deze sonate werd geschreven. Nog op de cd: Sechs Polonaisen D824, dansen dus, een genre waarvoor Schubert een grote zwak had. Jan Vermeulen en Veerle Peeters vertellen er honderduit en openhartig over.

In deze eerste uitzending van het jaar kijken we ook terug op vorig jaar. Tientallen muzikanten kwamen naar Boetiek klassiek om om een nieuwe cd of bijzondere projecten voor te stellen, vandaag een terugblik op enkele gesprekken (Nicolas Achten, Julien Libeer, Reinoud Van Mechelen, Utopia)

Tussendoor komen cd's aan bod die vorig jaar een klara's 10 label kregen.

Meer info over het Pianoforte-duo Vermeulen-Peeters vindt u hier.

 

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.