Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boetiek klassiek: jong talent én ervaring

Boetiek klassiek: jong talent én ervaringKlassieke muziek

Het beste uit de muziekwinkel van Klara. Met aandacht voor jong talent én ervaren muzikanten. Deze week praat Greet Samyn met Wim Becu van Oltremontano en met Pieter Jansen van het Trio Khaldei.
Christus met musicerende engelen, Hans Memling

Christus met musicerende engelen, Hans Memling, © KMSKA

Wim Becu, al sinds 1993 drijvende kracht achter het historische blazersensemble Oltremontano, stelt het Memling-project voor. Aanleiding is de terugkeer van het 3-luik 'Christus met zingende engelen' van Memling naar het KMSKA in Antwerpen. Oltremontano brengt dit doek tot leven, ze lieten de instrumenten uit het doek nabouwen met de hulp van musicologen en het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw Puurs. En onlangs werd het resultaat ten gehore gebracht samen met de vrouwen van Psallentes Femina en aan de cd-opname wordt gewerkt.

Violist Pieter Jansen van het Trio Khaldei komt langs met hun eerste cd, met de 2 Pianotrio’s van Sjostakovitsj en kamermuziek van Prokofjev. Trio Khaldei verenigt drie muzikanten die elkaar gevonden hebben in hun passie voor kamermuziek en in het bijzonder voor de unieke klankkleur van het pianotrio. Het trio bestaat uit pianiste Barbara Baltussen, violist Pieter Jansen en cellist Francis Mourey. Sinds het eerste concert in 2011 is Trio Khaldei uitgegroeid van een beloftevol jong ensemble tot een vaste waarde op de belangrijkste podia van België. In 2013 was het trio één van de zes genomineerde ensembles voor de eerste editie van Supernova. En nu is er hun eerste cd op het prestigieuze Paraty-label.

En Bart Tijskens stelt een nieuwe Schubert-cd met pianomuziek vierhandig door Alexander Melnikov en Andreas Staier op een fantastisch klinkende kopie van een Graf pianoforte.

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.