Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boetiek Klassiek, Liszt, von Bingen, Fiocco

Boetiek Klassiek, Liszt, von Bingen, FioccoKlassieke muziek

Vandaag heeft Nicole van Opstal drie muzikanten te gast. Klavierspeler Joris Verdin en dirigent van het vocaal ensemble Psallentes Hendrik Vanden Abeele met twee nieuwe cd’s. Én Nicolas Achten, die samen met zijn ensemble Scherzi Musicali een nieuwe Fiocco-cd uit heeft.
L' abbé Liszt

L'abbé Liszt

Franz Liszt (1811-1886) was een diepgelovig man. In 1865 ontving hij de ‘lagere wijdingen’, waardoor hij lid werd van de clerus. Priester is hij nooit geworden, ondanks zijn bijnaam ‘L’abbé Liszt’. Zijn diepe geloofsovertuiging vind je in al zijn religieus werk én op deze dubbel-cd. Een kolfje naar de hand van Liszt-specialist Joris Verdin op twee verschillende orgels en harmonium. Samen met enkele solisten en het vrouwen-ensemble Psallentes, bespelen ze alle registers van de religieuze Liszt, van zachtheid en intimiteit tot absolute grandeur. Die zachtheid en intimiteit vind je ook op de nieuwe cd met muziek van Hildegard von Bingen door het vrouwen-ensemble van Psallentes, Hours of Hildegard, The First Hour. Met deze cd geven Psallentes en Hendrik Vanden Abeele, de start (‘het eerste uur’) van een reeks waarop het hele repertoire van de Dendermonde Codex van von Bingen te horen zal zijn, in een trage, sobere, rustige, zorgvuldige uitvoering.
 
Muzikaal multitalent Nicolas Achten - bariton, klavecinist, luitist, harpist en leider van zijn ensemble Scherzi Musicali - heeft zich al op zeer jonge leeftijd een plaats verworven in de oude-muziekwereld. Vorige week verscheen een nieuwe cd met de zgn. ‘kleine motetten’ van de Brusselse componist Joseph-Hector Fiocco, volume 2, in serie 'Musique en Wallonie' - deel 1 kwam uit in 2011, Nicole Van Opstal praat met Nicolas over deze cd, over Fiocco als brugfiguur tussen de verschillende Europese barokstijlen en zijn plannen voor de nabije toekomst. Meer info hier.

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.