Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boetiek Klassiek met de pianobroers Jussen én een eco-gitaar

Boetiek Klassiek met de pianobroers Jussen én een eco-gitaarKlassieke muziek

Op paaszaterdag heeft Boetiek Klassiek een gesprek met de Nederlandse pianobroers Jussen, aandacht voor eco-gitaren en tussendoor veel passiemuziek.
Foto van Lucas en Arthur Jussen

Lucas en Arthur Jussen, foto Carli Hermès

Chantal De Waele heeft nu zaterdag 15 april een gesprek met de Nederlandse pianobroers Lucas (1993) en Arthur (1996) Jussen. Hun vorige album met Mozart concerti uit 2015 belandde in de ‘50 all-time Mozart recordings’ lijst van het toonaangevende Gramophone magazine, en ontving de Edison Publieksprijs. Hun nieuwe, vijfde album, met het Koninklijk Concertgebouworkest, bevat naast ‘key’ Jussen repertoire – muziek die de mannen al heel lang en heel erg goed spelen: Saint-Saёns’ wereldberoemde Carnaval en Poulencs meesterwerk voor 2 piano’s en orkest – ook een stuk dat speciaal voor hen door de Turkse componist Fazil Say werden geschreven: Night (2016).

Meer info vindt u hier.

In Lier wordt dezer dagen tijdens de internationale gitaarbeurs een echte primeur in de gitaarbouw gelanceerd. Met een ecologisch kantje bovendien, want vanaf nu is er geen tropisch hout meer nodig voor de bouw van akoestische gitaren. Daar in Lier worden alle gitaren van het Leonardo Guitar Research Project, een Europees project, gecoördineerd door het internationaal gerenommeerde Centrum voor Muziekinstrumentenbouw in Puurs, voorgesteld. Een erg speciale gitaar is die van Lierenaar Walter Verreydt, die een klassieke gitaar bouwde met verlijmd krantenpapier, en die gitaar klinkt formidabel. Dat hoort u nu zaterdag in Boetiek Klassiek. Jazzgitarist Fabien Degryse ging in het YouTube-filmpje hieronder met een aantal van de voorgestelde gitaren aan de slag.

En op deze paaszaterdag zit er ook passiemuziek in de Boetiek: nieuwe opnames van Graindelavoix, het Requiem van Orazio Vecchi (1550-1605), in wat wel eens de begrafenisdienst voor Rubens zou kunnen geweest zijn, naast passiemuziek van Alessandro Scarlatti door het Choeur de Chambre de Namur en het Millenium Orchestra o.l.v. Leonardo Garcia Alarcon.

 

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.