Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boetiek Klassiek met Jan Michiels en Toon Fret

Boetiek Klassiek met Jan Michiels en Toon FretKlassieke muziek

Boetiek klassiek stelt op zaterdag 17 december twee nieuwe cd’s voor in twee gesprekken: met pianist Jan Michiels en met Toon Fret van Oxalys. In ‘War of the Romantics’ gaat Jan Michiels in de bitse strijd half negentiende eeuw tussen conservatieven en progressieven, met Beethoven als inzet.
Jan Michiels

Foto van Jan Michiels

De strijd tussen Listzt en Wagner enerzijds, en Brahms en Clara Schumann anderzijds. Toon Fret is de rode draad in een nieuwe Oxalys-cd met de late kamermuziek van onze landgenoot Joseph Jongen.

Voor Brahms en Clara Schumann was Beethoven een onevenaarbaar hoogtepunt, voor de tweede groep met Wagner en Liszt een inspiratiebron voor totaal nieuwe muziek, de ‘Zukunftsmusik’, door Brahms ‘Unmusik’ genoemd. Een hevige strijd dus, die al een halve eeuw later ten tijde van Schönberg vergeten was. Jan Michiels vertolkt deze strijd op époquevleugels van Bechstein en Streicher. Belangrijk toch, want in de negentiende eeuw volgden de pianobouwers de componisten op de voet. These - antithese met Liszts Pianosonate in b, S.178 én Variaties op een thema van R. Schumann op. 9 van Johannes Brahms, naast Robert Schumanns Fünf Gesänge der Frühe, op 133 én Schönbergs Erste Kammersinfonie, als verzoeners. En als (digitale) bonus is er ook nog het tweede deel van Liszt’s Faust-symfonie – Gretchen, S. 513, uit 1854, in zijn eigen transcriptie.(ref. Fuga Libera, FUG737)

Joseph Jongen combineert in zijn muziek de laatromantiek van Bruckner en Brahms , met de lichtere Franse muziek die hij leerde kennen tijdens de Parijse wereldtentoonstelling van 1900. Daar kwam hij in contact met o.m. Fauré en d’Indy. In de periode na WO1 had Jongen al een stevige reputatie, in Engeland door zijn verblijf daar tijdens de oorlog, maar ook in de Parijse salons en op de concerten van de Société Nationale, uitzonderlijk voor een buitenlands componist. Jongen beheerst in zijn late kamermuziek alle knepen en mogelijkheden van de instrumenten. Dat demonstreren Toon Fret en zijn medemuzikanten van Oxalys, o.m. pianist Jean-Claude Van den Eynden, violiste Shirley Laub, hoboïst Piet Van Bockstal, en Martijn Vink en Annie Lavoisier, resp. op cello en harp. Rode draad doorheen de hele cd is de fluit van Toon Fret in muziek die tot de kern van het Oxalys- repertoire behoort, muziek uit de Belle époque, met een focus op Mahler, Debussy en tijdgenoten. (ref. Passacaille 1022)

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.