Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boetiek Klassiek voor piano en haute-contre

Boetiek Klassiek voor piano en haute-contreKlassieke muziek

Nu zaterdag een Boetiek Klassiek met veel piano - nieuwe cd’s van Liebrecht Vanbeckevoort en Yannick Van de Velde en festivals als PianoFest en Flagey Piano Days - én Klara's Jonge Belofte Reinoud Van Mechelen
Boetiek klassiek piano

Boetiek klassiek piano

Nicole Van Opstal haar eerste gast vandaag is de jonge pianist Yannick Van de Velde. Aanleiding is PianoFest, het pianofestival dat hij volgend weekend organiseert in Sint-Niklaas. Van de Velde komt uit een erg muzikaal gezin en begon al op zijn zesde piano te spelen. Een halve finaleplaats op de Koningin Elisabethwedstrijd 2013 en een finaleplaats op de Busoniwedstrijd Bolzano 2015 lanceerden zijn carrière. Momenteel werkt hij vooral in Berlijn in de Filharmonie. Maar zelf de liefde en het virus voor de piano doorgeven dat is één van zijn dromen. Die kans krijgt hij met PianoFest, de pianodriedaagse in Sint-Niklaas: concerten, masterclasses en lezingen, met collega's als Severin von Eckardstein, Jan Michiels, Jean-Claude Vanden Eynden en Daniel Blumenthal. En binnenkort verschijnt ook zijn cd op het label Aliud, “Anamorfosi” waarop hij het idee van de anamorfose omzet naar de muziek. 

Nog meer piano met Liebrecht Vanbeckevoort: zijn eerste duo-cd met violiste Ning Kam (2e prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2001, Kamerorkest Brugge). Hun samenwerking wordt nu bezegeld met een eerste cd, met de grote werken uit hun duorepertoire, Mendelssohn, Stravinsky en Prokofjev. Nicole praat met Liebrecht over de nieuwe cd, en over zijn toekomstige plannen en projecten, o.m. een eerste optreden in de nieuwe Elisabethzaal in Antwerpen met deFilharmonie.

Tenor en haute-contre Reinoud Van Mechelen kreeg vorig weekend de Klaraprijs voor Jonge Belofte. Hij kon er niet bij zijn tijdens de uitreiking, maar Nicole kon hem wel opbellen in Zürich waar hij momenteel de rol van Jason vertolkt in de opera Médée van Marc-Antoine Charpentier. Een rol uit het Franse hautecontre-repertoire met het ensemble van zijn grote mentor William Christie. Met zijn Bach-solocd en zijn eigen ensemble A Nocte Temporis sloeg hij onlangs ook nieuwe wegen in. En er staan nog plannen met ander repertoire in de steigers: lied, opera, Mozart, naast o.m. Rameau.

Verder aandacht voor de Flagey Piano Days, het ensemble Utopia in Maasmechelen en nieuwe cd’s van het Cosy Brass Quartet en Boris Giltburg.

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.