Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bologna 1666 - Kammerorchester Basel – Julia Schröder

Bologna 1666 - Kammerorchester Basel – Julia SchröderKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Julia Schröder, viool; Kammerorchester Basel. Label: Deutsche harmonia mundi 88985315592.
Hoes van de cd Bologna 1666 door het Kammerorchester Basel

Bologna 1666 door het Kammerorchester Basel

Programma: Vioolconcerto's van Giuseppe Torelli, Guiseppe Matteo Alberti, Lorenzo Gaetano Zavateri en Girolamo Nicolo Laurenti - Sinfonia's van Giovanni Paolo Colonna en Giacomo Antonio Perti.

Bologna 1666, een vreemde titel voor een cd? Niet wanneer je bedenkt dat Bologna in de 17e eeuw een van de belangrijkste muzikale steden in Italië was. En dat daar in 1666 de Accademia Filarmonica werd opgericht – een bloeiend opleidingscentrum voor componisten (Arcangelo Corelli!), zangers (Farinelli!) en instrumentalisten. Een instituut dat intussen al zijn 350ste verjaardag vierde – meteen ook de aanleiding voor het uitbrengen van deze cd en dit repertoire.

Het voortreffelijke Kammerorchester Basel haalt de muziek van enkele generaties componisten uit Bologna onder het stof vandaan. Niet van de minsten bovendien: Giovanni Paolo Colonna (1637-1695) en Giacomo Antonio Perti (1661-1756) waren mede-oprichters van de Accademia én vooraanstaande componisten. Van hen enkele instrumentale inleidingen/sinfonia’s op hun hoofdzakelijk vocale werk. Daarnaast enkele concerti van wat latere componisten zoals Torelli, Alberti, Laurenti en Zavateri. Niet allemaal grote, bekende namen – ten onrechte. Ze passen helemaal in het plaatje van levendige, zonnige Italiaanse barokmuziek zoals we die kennen van pakweg Vivaldi. En dat is zeker ook de verdienste van het enthousiast spelende Kammerorchester Basel: strak, vinnig en helder. Met de uitstekende soliste Julia Schröder.

Kortom, gezwinde uitvoering, mooie opname. Deze cd zal niet misstaan in de platenkast van de liefhebber van Italiaanse barokmuziek.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel