Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Boulevard Theaterfestival 's Hertogenbosch 2018

Boulevard Theaterfestival 's Hertogenbosch 2018Blijf verwonderd!

Minder bekend dan Theater Aan Zee en de Zomer van Antwerpen, maar evenzeer het ontdekken waard, is Theaterfestival Boulevard in ’s Hertogenbosch in Nederland. Onze theaterrecensent Filip Tielens trekt al enkele jaren naar Den Bosch en heeft enkele tips.
Programmaboek Boulevard Theaterfestival

Programmaboek Boulevard Theaterfestival

Het Boulevard Theaterfestival is een kruising tussen een culturele volkskermis en en een hoogstaand kunstenfestival. Alles speelt zich af rond festivalhart De Parade, het centrale plein onder de kastanjebomen aan de voet van de Sint-Janskathedraal. Iedere avond wordt er gefeest en gegeten aan foodtrucks en zijn er optredens op de muziekpodia, maar overdag kan je er naar kleinschalig en laagdrempelig theater in tentjes. Net zoals Oerol, Theater Aan Zee en Zomer van Antwerpen is het een locatietheaterfestival. Verspreid over de hele stad, maar ook in de natuurgebieden rondom, staan er voorstellingen en net zoals deze drie andere festivals is ook Boulevard een enorm publieksfestival dat heel wat toeschouwers aantrekt die je anders niet snel in de theaters aantreft.

De Parade in 's Hertogenbosch
De Parade in 's Hertogenbosch

Boulevard profileert zich al geruime tijd als Festival van het zuiden. Een groot deel van de programmatie is Vlaams. Zo staan er twee bijzondere monologen met een Vlaamse link op het programma.


- Compassie, de geschiedenis van het machinegeweer van Milo Rau gaat er in première. Dit theaterstuk voor Els Dottermans en de Frans-Congolese actrice Olga Mouak is eigenlijk een herwerking van een solo die Milo Rau in 2016 maakte bij de Schaubühne in Berlijn. Compassie gaat over de zin en onzin van ngo’s. Met een kalasjnikov in de hand speelt Els Dottermans een vrouw die in de jaren negentig voor een ngo werkte in Congo, en nu eerder gevoelloos lijkt als ze vluchtelingenkampen bezoekt aan de grenzen van Europa. Deze dubbelmonoloog is gebaseerd op interviews met ngo-werkers en oorlogsslachtoffers in Afrika en Europa en draait rond volgende vragen: hoe kunnen we de ellende van anderen verdragen en waarom kijken we ernaar? Waarom weegt één dode aan de poorten van Europa zwaarder dan duizend doden in de Congolese burgeroorlog?
- De monoloog Verboden Gebied: Vrouw in Niemandsland, ook van NTGent, enkele jaren terug gecreëerd door voormalige artistiek leider Johan Simons in het kader van Gone West, de culturele herdenking van WO I, krijgt nu enkele nieuwe speeldata. Een vrouw, gespeeld door de fantastische actrice Elsie De Brauw, meldt zich als oorlogsvrijwilligster en komt vlak achter de slagvelden van de Grote Oorlog terecht. Dag in dag uit vervoert ze gewonde soldaten van de loopgraven naar de hospitalen in het achterland. Hier ook geïnspireerd op ware verhalen, maar dan op de oorlogsgeschriften van enkele, vaak anonieme oorlogsvrijwilligers.

Actrice Els Dottermans in CompassieMichiel Devijver
Els Dottermans in Compassie

Den Bosch is niet alleen de thuisstad van Hieronymusch Bosch, maar ook een oergezellige en erg leefbare en propere stad, met heel fijne winkelstraatjes. Het is een oer-Brabantse stad, van onder de Rivieren, dus katholiek en bourgondisch en niet protestants. Op amper vijftig meter van de kathedraal/ Sint-Jan ligt ook een groot natuurgebied. Een tip van Filip Tielens is om er te gaan wandelen of te fietsen door de natuur. Heerlijk om tot rust te komen. Bovendien is het amper een uurtje rijden vanuit Antwerpen, dus helemaal niet zo ver en zeker de trip waard.

Theaterfestival Boulevard loopt van 2 tot 12 augustus in Den Bosch. Meer informatie over het Boulevard Theaterfestival.

Filip Tielens over Boulevard Theaterfestival 's Hertogenbosch

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.