Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bozar heropent na brand

Bozar heropent na brandKunst & Cultuur

Vorige week maandag ontstond er brand in Bozar, het kunstencentrum in Brussel. Er werd even gevreesd voor het Art déco-gebouw van Victor Horta. Paul Dujardin: "Het grootste probleem is waterschade, maar structureel is er gelukkig geen schade aan het gebouw." Een week na de brand kunnen de lopende tentoonstellingen terug open vanaf 28 januari.
© Bozar

Het orgel in de Henri Le Boeuf-zaal is zwaar beschadigd door ingesijpeld water.

"Alle medewerkers en partners hebben ongelofelijk gewerkt. We hebben sinds de brand dag en nacht gewerkt om de schade te beperken", zegt Paul Dujardin. De grootste schade werd veroorzaakt door insijpeling van het bluswater. In de Henri Le Boeuf-concertzaal is intussen het dak voorlopig gedicht om verdere insijpeling te voorkomen. "Het water loopt spijtig genoeg altijd richting de scène en daarachter ligt natuurlijk het orgel." De beschermde buitenkant van het orgel heeft geen zichtbare schade opgelopen. Het klavier werd gelukkig tijdig uit de zaal verwijderd, maar de binnenkant van het orgel heeft wel zwaar te lijden gehad. Momenteel wordt het orgel, met zo’n 4000 pijpen uit metaal en hout, zorgvuldig ontmanteld en verder onderzocht.

De Henri Le Boeuf-zaal blijft dus nog gesloten, maar de tentoonstellingen heropenen wel. De Beethoven-tentoonstelling blijft wel gesloten. Na analyse door verschillende experts, is er om conservatorische redenen besloten om die expo vervroegd te sluiten. De drie kleindere expo's Facing van Eyck, Primordial Earth van Léonard Pongo en Fulu act gaan wel weer open.

Het is een zeer groot probleem, maar we hebben het onder controle. We willen zo snel mogelijk de bezoekers terug naar Bozar krijgen en dat kan dus vanaf morgen.
Paul Dujardin

In maart zou Bozar ook 100 jaar Roger Raveel groot vieren met een expo, Paul Dujardin is positief dat die opgebouwd zal worden: "We bouwen nu de Beethoven-expo af, beginnen daarna in diezelfde zalen de Raveel expo op te bouwen en hopen die 17 maart te kunnen openen."

Hoe staat het met de Koningin Elisabethwedstrijd? Die vindt in mei plaats en de finale vindt normaal gezien plaats in Bozar. Paul Dujardin: "Vandaag kan ik dat nog niet bevestigen, maar wij hopen allemaal natuurlijk dat die finale hier kan doorgaan."

De meest recente informatie vind je op: www.bozar.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.