Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Brahms 2: Het pianoconcerto dat voor het eerst een eerste prijswinnaar oplevert

Brahms 2: Het pianoconcerto dat voor het eerst een eerste prijswinnaar oplevertKlassieke muziek

Voor het eerst in de geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd wint het tweede pianoconcerto van Johannes Brahms. Met dank aan de componist en aan pianist Jonathan Fournel. Maar hoe komt het dat zo’n mooi pianoconcerto nooit eerder een eerste prijswinnaar opleverde in de Koningin Elisabethwedstrijd?
Jonathan Fournel aan de piano tijdens zijn finale© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager

Jonathan Fournel: Eerste prijs met het tweede pianoconcerto van Brahms

In de geschiedenis van de Elisabethwedstrijd stond het tweede pianoconcerto van Brahms eerder al 10 keer in de finale – ter vergelijking: het eerste van Tsjakovski 33. Francesco Piemonteso werd er in 2007 derde mee. Dit jaar kozen twee finalisten voor dit werk.
Het is uitputtend lang, moeilijker dan het lijkt en vereist een enorme spanningsboog in de uitvoering. Het is nu weer een symfonie met piano, dan weer zuiver kamermuziek. Maar wel - zeker in deze coronaopstelling - op een enorme afstand van mekaar.De complete musicus

De panels van Klara, Canvas en deZes èn het publiek van Canvas en Klara hadden superlatieven te over voor de uitvoering van Jonathan Fournel. Ook de wedstrijdjury koos hem als eerste prijswinnaar. Een dergelijke unanimiteit is zeldzaam.

De complete musicus in Jonathan Fournel – het ultieme profiel van een eerste prijswinnaar – overklaste het magnifiek avontuur van Sergei Redkin in Rachmaninov, het raffinement van Keigo Mukawa in Prokofiev en de pianistieke klasse van Tomoko Sakata, die ook het tweede Brahmsconcerto speelde.

Aaron Wajnberg noemde het een ode aan de muziek, Marc Erkens een wonderlijk geschenk, en een perfect evenwicht tussen ratio en emotie.

De valkuilen van Brahms 2

Pianist Jean-Claude Van den Eynde won in 1964 de derde prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij was 17 jaar – een van de jongste laureaten in de geschiedenis van de wedstrijd! Ook dit jaar zat hij in de jury, maar voor de kijkers en luisteraars legt hij graag uit wat er precies zo moeilijk is aan dat heerlijk romantische pianoconcerto nr. 2 in Bes groot van Johannes Brahms, gecomponeerd in 1881.

Bekijk hier de opname van de collega's van Canvas:

 

Herbeluister de prestatie van Jonathan Fournel op Klara.be of op VRT Nu

De Koningin Elisabethwedstrijd

Presentatie: Lut Van der Eycken - Nicole van Opstal

Contact: via de reageerknop in de Klara-app

De Koningin Elisabethwedstrijd, de halve finale (10/05 - 15/05) van 19u30 tot 22u00, en de finale (24/05 - 29/05) van 20u00 tot 22u00 via Klara, klara.be en de Klara-app.