Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Brahms - Strijksextetten nrs. 1 & 2

Brahms - Strijksextetten nrs. 1 & 2Klassieke muziek, CD

Uitvoerders: Renaud Capuçon, viool; Christoph Koncz, viool; Gérard Caussé, altviool; Marie Chilemme, altviool; Gautier Capuçon, cello; Clemens Hagen, cello. Label: Erato 0190295888374 (live-opname, Aix-en-Provence 2016).
Hoes van de cd met de strijksextetten van Brahms.

De strijksextetten van Brahms door de gebroeders Capuçon en vrienden.

Programma: Johannes Brahms: Strijksextet nr.1 in Bes op.18 – Strijksextet nr.2 in G op.36.

De twee strijksextetten van Brahms klinken door hun prefecte, evenwichtige opbouw en hun rijke muzikale ideeën als de werken van een oude, ervaren componist. En toch schreef Brahms ze relatief vroeg in zijn carrière: het eerste sextet, zijn op.18, voltooide hij in 1860; het tweede, het op.36, volgde vijf jaar later. Je bespeurt in deze werken zeker nog de invloed van zijn voorgangers Haydn en Beethoven. Maar toch is dit, door de frisse inspiratie en de soms tedere poëzie, tegelijk en zonder enige twijfel, authentieke Brahms!


De bekende Franse violist Renaud Capuçon droomde er allang van deze werken op cd te zetten. Voor hem behoren de strijksextetten tot de absolute meesterwerken van Brahms, die altijd voor een enorm luister- en speelplezier zorgen. En dus verzamelde hij vijf muzikanten rondom zich, en het zijn niet meteen de minsten. Er is zijn al even beroemde broer Gautier op cello, Christoph Koncz, concertmeester van de Wiener Philharmoniker op viool, de ervaren Gérard Caussé op altviool, de jonge, Franse altvioliste Marie Chilemme en de altijd voortreffelijke cellist Clemens Hagen, van het gelijknamige Hagen Quartett.


De live-opname werd gemaakt in 2016, tijdens het festival van Aix-en-Provence. En het was absoluut een zeer goed idee om te kiezen voor deze concertuitvoeringen. In een opnamestudio zou wellicht veel van de opwinding, de spanning en de verbeelding verloren zijn gegaan. Het is prachtig hoe deze zes topmusici elkaar voortdurend lijken te inspireren, te prikkelen en muzikaal uit te dagen. Dit zijn schitterende en erg welkome uitvoeringen, want zoveel goede opnames van de strijksextetten van Brahms zijn er niet eens. Het publiek daar in Aix-en-Provence ging dan ook – volkomen terecht – behoorlijk uit het dak. Ook de opname klinkt levendig, en draagt bij tot de algemene, zinderende sfeer.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel