Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bram De Looze - Vice Versa

Bram De Looze - Vice VersaJazz, CD

Bram De Looze - Vice Versa

Bram De Looze - Vice Versa

Wie?

Bram De Looze is een bevlogen improvisator met een enorme vrijheidsdrift en ideeënlust. Bovendien heeft hij een overweldigende techniek: speels en flexibel maar ook intens en lyrisch. Struikelende ritmes en prachtige dissonanten kleuren zijn muziek. Na Bram De Looze's soloalbum Switch The Stream (2018) is er nu de internationale trioplaat Vice Versa. Hij omringt zich met twee klinkende namen uit de jazzwereld: de New Yorkse meesterdrummer Eric McPherson en de impressionante Berlijnse bassist Felix Henkelhausen. 

Wat? 

Vice Versa bestaat uit opnames van een live concert. Het trio getuigt van een transparante sonoriteit en scherpte, en het lichte maar trefzekere toucher van Bram vangt je meteen. Deze nieuwe plaat is een meesterwerk dat de luisteraar meezuigt in een universum waarin De Looze de illusie schept dat tijd wordt uitgeschakeld. De suggestie van tijdloosheid heeft hij gemeen met Johann Sebastian Bachs pianowerk maar ook compositorisch is er een connectie: zijn thema’s lijken improviserend tot stand gekomen te zijn. Bram fileert, schrapt of snijdt, zoekt naar essentie en laat ruimte voor stilte. Hiermee refereert hij -naar mijn aanvoelen- duidelijk aan iconische pianisten zoals Thelonious Monk, Lennie Tristano en Paul Bley. Outsiders die zich bewust ophielden buiten de mainstream van de jazz en zich op hun beurt hadden laten inspireren door componisten als Frederic Chopin, Sergej Rachmaninov en Bach. Anno 2021 is met name Tristano een wat obscure geworden, in de coulissen van de jazz. Oordeel vooral zelf wanneer je luistert naar deze excentrieke pianist. Zijn muziek is actueler dan ooit en je zal merken dat Lennie Tristano en Bram De Looze eenzelfde aparte sensibiliteit aan het klavier delen en heel wat gemeen hebben.

Waarom? 

Bram De Looze groeide in een recordtijd uit tot een uitzonderlijk jazzmuzikant van internationaal allure. Een visionair pianist, en iemand die bewust timmert aan een eigen parcours. Als medestichter van het Labtrio, leider van het collectief Septych tot zijn huidige projecten Pentadox en MIXMONK, Bram De Looze stelt zichzelf steeds tot doel om zijn positie te herzien en te ontsnappen aan herhaling. Dit nieuwe pianotrio neemt je echt mee in een andere wereld vol avontuurlijke klanken en tegendraadse harmonieën. Met veel humor gidst de Looze je doorheen zijn ritmische dubbelzinnigheden of valstrikken, maar wees gerust al struikelend beland je altijd terug op het juiste been. Dit heeft hij ongetwijfeld van Thelonious Monk.

Praktisch? 

Uitvoerder: Bram De Looze

Titel: Vice Versa

Label: ‎Eigen Beheer 

Joris Preckler