Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Brommer op zee: "Geen glitter, het draait gewoon om de boeken."

Brommer op zee: "Geen glitter, het draait gewoon om de boeken."Kunst & Cultuur

Zondagavond start 'Brommer op zee', het nieuwe boekenprogramma van Canvas en VPRO. Ruth Joos en Wilfried de Jong zullen wekelijks schrijvers en dichters over hun werk interviewen. Ruth Joos: “We praten zonder veel glitter, zonder veel schermen en gedoe. Het draait echt om de boeken."
© VPRO Merlijn Doomernik

Wilfried de Jong en Ruth Joos zijn vrienden en wagen zich nu samen aan dit boekenprogramma.

Samen met de Nederlandse presentator Wilfried de Jong zal Ruth Joos het nieuwe boekenprogramma Brommer op zee presenteren. “We zijn niet op zoek naar het België versus Nederland gevoel. We gaan niet tellen hoeveel Nederlandse en hoeveel Belgische schrijvers er aan bod komen, we zien wel. Het is vooral fijn dat we samen aan tafel zitten. Want we zijn al zo klein! Dus we kunnen elkaar alleen maar helpen om wat groter te worden.”

Ruth Joos: “Wilfried en ik leerden elkaar kennen in een radiostudio en we zijn aan elkaar blijven plakken. Dat is ook het fijne, we zijn niet kunstmatig bij elkaar gezet. We wilden dit gewoon heel graag samen doen.” Het duo draaide eerst een proefprogramma om te zien hoe het zou lopen. “Want het is niet omdat we vrienden zijn dat we automatisch ook samen kunnen interviewen. We probeerden het uit en dat valt voorlopig niet tegen.” (lacht)

Voor de titel van het programma vonden ze inspiratie bij een kortverhaal van schrijver J.M.A. Biesheuvel. “In Nederland is Biesheuvel een zeer gevierde en graag gelezen auteur. Bij ons is hij iets minder gekend. Ik ben vooral blij dat de titel geen flauwe woordspeling naar boek of schrijven is. Het is een licht absurdistische titel die doet dromen. En hij klinkt ook wel een beetje rock & roll. Dus laten we hopen dat wij dat ook in het programma kunnen laten zien.”

“Ik heb wel wat gezonde stress voor komende zondag” vertelt Ruth Joos. “Maar dat heb ik voor elke uitzending. Het klikt goed met het team, met de omroep en ook met Wilfried. En of de critici en het publiek het zullen lusten... dat zullen we dan wel zien.” 

De eerste gasten van Brommer op zee zijn Josse De Pauw en Sofie Lakmaker. Josse De Pauw is niet alleen acteur en regisseur, maar ook de auteur van het monumentale boek Werk uit 2000. Meer dan 20 jaar later komt hij met een tweede boek: In open veld. Voor Sofie Lakmaker is dit haar debuut, zij brengt haar eerste roman uit: De geschiedenis van mijn seksualiteit. In april staat deze roman ook centraal in de online boekenclub van Brommer op zee. In die boekenclub kan je samen met de auteur het boek lezen en leesopdrachten behandelen.

Beluister hier het interview met Ruth Joos:

Ruth Joos over Brommer op zee

Brommer op zee, vanaf zondag 18 april om 20.00 uur op Canvas en VRT NU en om 19.25 uur bij de VPRO op NPO 2.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.