Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bruckner - Symphony No.3 - Andris Nelsons

Bruckner - Symphony No.3 - Andris NelsonsKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Gewandhausorchester Leipzig o.l.v. Andris Nelsons. Label: Deutsche Grammophon 00289 479 7208.
Hoes van de nieuwe Bruckner-cd met dirigent Andris Nelsons.

Andris Nelsons dirigeert Bruckner.

Programma: Anton Bruckner: Symfonie nr.3 in d (1888/89 versie); Richard Wagner: Ouverture Tannhäuser.

Sinds het seizoen 2014/15 is Andris Nelsons muziekdirecteur van het Boston Symphony Orchestra, het orkest waarmee hij voor Deutsche Grammophon een integrale opname maakt van de symfonieën en andere orkestwerken van Dmitri Sjostakovitsj. En vanaf het seizoen 2017/18 mag de Letse dirigent zich ook ‘Gewandhauskapellmeister’ van het Gewandhausorchester Leipzig noemen. En met dit oude orkest vat hij een ander prestigieus opnameproject aan: de symfonieën van Bruckner, gekoppeld aan werken van het grote idool van Bruckner: Richard Wagner. En er volgt nog meer fraais, want samen met de Wiener Philharmoniker zal Nelsons ook nog alle symfonieën van Beethoven opnemen, en ook dat voor het Deutsche Grammophon-label.


Veel om naar uit te kijken dus, en intussen is hier het eerste volume van de nieuwe Bruckner-integrale. Maar het is misschien wel goed om meteen te beginnen met de aanvulling op deze cd, de Ouverture tot Tannhäuser van Richard Wagner. En dan hoor je meteen, in het plechtige eerste thema, over wat een schitterende blazers (hier de klarinet, de fagot en de hoorn) het Gewandhausorchester Leipzig beschikt! Maar heel het orkest klinkt stralend, en het is hier bovendien bijzonder mooi en weelderig opgenomen. Niets doet hier vermoeden dat het om live-opnames gaat.


Anton Bruckner droeg zijn derde symfonie op aan Richard Wagner, een componist die hij verafgoodde. Bruckner voltooide het werk in 1872, maar hij zou er later, zoals dat bij deze onzekere en aan zichzelf twijfelende componist bijna altijd het geval was, nog meerdere keren aan blijven sleutelen en vooral snoeien. Zo kwam er in 1877 een tweede versie, waarin Bruckner bijna elk deel inkortte en enkele letterlijke Wagner-citaten uit het origineel verwijderde. En nog was het lot van deze derde symfonie nog niet bezegeld, want in de jaren 1888/89 volgde er nog een derde versie, waarin de intussen oude componist, onder druk van collega’s en uitgevers opnieuw het trage deel en de finale inkortte.


Andris Nelsons toont zich hier een groot Bruckner-dirigent door de manier waarop hij gedurende de hele symfonie een grote onderliggende spanning weet te behouden (nergens krijg je het gevoel dat de muziek ‘stilstaat’) en door het mooie evenwicht dat hij tussen de verschillende groepen van het orkest bereikt. De leden van zijn orkest, het Gewandhausorchester Leipzig, volgen hem met gloed en met een grote inzet; zij kennen natuurlijk hun Bruckner, en zijn daarin gekneed door o.a. Kurt Masur (van wie binnenkort de integrale op Eurodisc wordt heruitgegeven – nog iets om naar uit te kijken!) en Herbert Blomstedt, de illustere voorgangers van Nelsons in Leipzig.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel