Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bruno Forment onderzocht een vergeten stuk theatergeschiedenis

Bruno Forment onderzocht een vergeten stuk theatergeschiedenisBlijf verwonderd!

Noem eens een bekende decorschilder. Vele mensen blijven het antwoord schuldig. In hun tijd was het ambacht hoog aangeprezen. Theaterhuizen betaalden fortuinen voor de beste geschilderde toneeldecors. Maar toch belandden ze aan de zijlijn van de theatergeschiedenis. Daar brengt onderzoeker Bruno Forment verandering in. Met zijn eerste non-fictie boek Droomlanders wil hij hun verhalen met iedereen delen.
© Standaard Uitgeverij

cover van het boek Droomlanders van Bruno Forment

Bruno Forment is hoofdonderzoeker aan het Orpheus Instituut. Tien jaar lang onderzocht hij de Belgische-Nederlandse geschiedenis van decorschilders en hun werk.
Dankzij de financiële steun van CEMPER, het Centrum voor Muziek-en Podiumerfgoed kwam het onderzoek in een stroomversnelling.

Droomlanders brengt een overzicht van de geschilderde toneeldecorsgeschiedenis, van de 17de eeuw tot nu. Bruno Forment bespreekt ook de werkomstandigheden in het atelier, hoe zo’n gigantisch doek wordt beschilderd en waar de overgebleven toneeldecors terecht zijn gekomen. En hij vergeet ook niet de populaire theatervormen als het reizend theater, operette en het circus.

In het boek staan ook heel wat primeurs, gaande van nooit geziene foto’s tot onbekende weetjes. Zo ontdekte Bruno Forment zes albums met decoropstellingen van de Opera in Gent uit de periode 1840-1911, waardoor we nu weten hoe bijvoorbeeld de eerste Carmen er daar uitzag. Hij fotografeerde ook verborgen pareltjes, zoals de achterdoeken van ShowTex (het bedrijf van Jeanne Brabants’ zoon Koen Van Koerkhoven) die vanuit Amsterdam in Zwijndrecht zijn beland en waarvoor zowaar nog Toon Hermans, Tony Corsari, K3 en Balthazar hebben gestaan.

Herbeluister het gesprek in Music Matters hieronder.

2/09/21 - Bruno Forment over "Droomlanders" in Music Matters
Bruno Forment en Olav Grondelaers in Music Matters op 2 september 2021

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.