Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Brussels Philharmonic en de Zeven Laatste Woorden van Haydn

Brussels Philharmonic en de Zeven Laatste Woorden van HaydnKlassieke muziek

Die sieben letzten Worte van Joseph Haydn zijn zeven trage sonates die een muzikale commentaar zijn bij de zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis. Het is een indrukwekkend oratorium, dat normaal gesproken op Goede Vrijdag wordt uitgevoerd, maar ook op déze vrijdag in de Basiliek van Koekelberg, door Brussels Philharmonic met acteur Johan Leysen als spreker.
zwart-wit portret van Johan Leysen© Brussels Philharmonic

Johan Leysen is de spreker in deze uitvoering van 'Die sieben letzten Worte'

Joseph Haydn kreeg in 1785 de opdracht voor dit werk van een kleine kapel in Cadiz, een heilige grot uitgehouwen uit de rotsen, waar men in de vastentijd een sobere kerkdienst hield rond de laatste woorden van Christus.

“De muren, ramen en zuilen van de kerk werden in zwarte doeken gehuld, slechts één grote lamp verlichtte de duisternis.”

Zo beschreef Haydn later - diep onder de indruk - zijn ervaring in de kapel. De muziek die hij componeerde maakte op haar beurt indruk op het publiek: de zeven trage sonates zijn eenvoudig en haast meditatief, maar net die fragiliteit en intimiteit maken het werk zo aangrijpend.

Acteur Johan Leysen werkte samen met dirigent Hervé Niquet aan de tekst die hij bij elk deel uitspreekt. Fotograaf Stef Van Alsenoy ondersteunt met zijn magische beelden, die op grote schermen naast en achter het orkest getoond worden.

Gesproken in het Nederlands, ondertiteld in het Frans en het Engels.

Hier vindt u meer informatie over het concert.

Espresso kreeg al een kleine voorproef...

Fragment uit 'Die sieben letzten Worte' met Johan Leysen

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.