Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Brussels vrouwentrio Las Lloronas brengt debuut SOAKED

Brussels vrouwentrio Las Lloronas brengt debuut SOAKEDBlijf verwonderd!

Nederlands-Spaanse muzikante Amber in 't Veld maakt samen met Marieke Werner en Sura Solomon deel uit van de jonge groep Las Lloronas. Sinds 2017 brengt het trio akoestische, traditionele muziek met elementen uit de Spaanse folk en Hip Hop. Ze versmelten muzikale tradities met slam poetry en stellen geëngageerde teksten voor over feminisme of sociaal engagement. Vorig jaar brachten ze hun nieuwe album 'Soaked' uit. ---
©Las Lloronas

Sura Solomon, Amber in 't Veld en Marieke Werner - album Soaked

Amber in 't Veld, Belgisch-Amerikaanse Sura Solomon en Duitse Marieke Werner ontmoetten elkaar enkele jaren geleden in Maastricht waar ze alle drie sociologie studeerden en een passie deelden voor activisme en kunst. Las Lloronas startte echter in de straten van Brussel in 2017 als een tijdelijk en spontaan project. In hun muziek vormen stemmen, klarinet, gitaar, accordeon en ukelele een krachtige kwetsbaarheid. Het vermogen om pure en diepe emoties te uiten staat centraal. Dat resulteert in pure, rauwe muziek die vanuit de buik spreekt.

Mexicaans-Canadese singer-songwriter Lhasa de Sela is daarom een van de grootste inspiratiebronnen van Las Lloronas. Door de passie en het gevoel die de zangeres in haar muziek legt, raakt de Sela een gevoelige snaar bij Amber in 't Veld. De naam van de groep komt van 'Lloronas', wat staat voor 'huilers'. Sura’s grootmoeder komt uit Marokko en vertelde over vrouwen die “professionele huilers” waren en ingehuurd werden voor begrafenissen. Hun rol was om heel luidruchtig te huilen zodat de familieleden hun emoties konden uiten zonder zich daarvoor te schamen. Dat beeld inspireerde hun en is ook het idee achter 'Lágrimas', het eerste nummer van hun nieuwe album.

Soaked

Hun nieuwe album SOAKED is de vrucht van meer dan een jaar van creatie. Het was een vriend die hen heeft overhaald om een EP te maken met eigen muziek. Vervolgens kwamen ze in contact met de Brusselse organisatie MuziekPublique die voorstelde om het album te co-producen. Begin februari waren ze te gast bij de Toots sessies van Radio 1. Zondag 6 juni treedt Las Lloronas op met SOAKED in een openluchtconcert van Muziekclub ‘t Ey in Sint-Niklaas.

Herbeluister hieronder het gesprek bij Music Matters:

03/06/2021 Amber in 't Veld over Las Lloronas in Music Matters
©Klara
Amber in 't Veld en Olav Grondelaers bij Music Matters op 3 juni 2021

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.