Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Budapest Concert: Keith Jarrett

Budapest Concert: Keith Jarrett Kunst & Cultuur, CD

Keith Jarrett

Budapest Concert: Keith Jarrett

Wie?

Pianist Keith Jarrett werd dit jaar 75. Het ECM label viert deze verjaardag deze oktobermaand met de release van een onuitgegeven live-opname: het Budapest Concert (2016). Eveneens deze maand kondigde Jarrett aan dat het voor hem onmogelijk wordt om nog op een podium te staan, omwille van gezondheidsproblemen waarmee hij kampt sinds 2018. Dat maakt dit album wel heel bijzonder.

Geboren in 1945 debuteerde pianist Keith Jarrett in de hard bop context van Art Blakey’s Jazz Messengers en later in het Charles Lloyd kwartet. Als jonge twintiger viel Jarrett meteen op vanwege zijn ongewone virtuositeit. In 1970 speelde hij enige tijd bij (de elektrische) Miles Davis, had daarna zijn eigen kwartet in een Amerikaanse én een Europese versie. Jarrett werd een sensatie wanneer hij in 1973 geïmproviseerde soloconcerten begon te spelen, check het legendarische Köln Concert. Het betekende ook meteen de grote doorbraak voor het label ECM.

Tot vandaag blijft het Köln Concert een succesnummer uit hun catalogus en één van de best verkochte jazzplaten ooit. ECM draagt tevens de signatuur van één man, Manfred Eicher. Al meer dan 50 jaar zijn Jarrett en Eicher vrienden en delen ze hun passie voor pingpong. Keith Jarrett is het boegbeeld van het label en blijft het trouw zonder ooit een exclusiviteitscontract getekend te hebben. Ondertussen zijn we meer dan 70 albums verder en is Jarret uitgegroeid tot een uitermate gecultiveerde pianogod, een waar icoon, en tevens een divo! Het is hem gegund. Want het moet gezegd: met Jarrett is het niveau van de jazzpianisten aanzienlijk verhoogd.

Wat?

Wat begon met een kleine Renault R4 en een gammele piano in Keulen groeide in een halve eeuw uit tot een bijna oneindige reeks soloconcerten. Denk maar aan Wenen, Parijs, Milaan, Tokyo en het vorig jaar verschenen München concert. Het zijn een voor een legendarische platen en daar mag nu eentje aan toegevoegd worden: Budapest. Het is een vervolg op het München concert en ook opgenomen tijdens Keith Jarrett’s Europese toer uit 2016.

Waarom?

Budapest vormt een uitzonderlijk en adembenemend momentum waarin Keith Jarrett minder hermetisch soleert dan voorheen. Korte sequensen maken nu plaats voor langere, mooi opgebouwde improvisaties waarin Jarrett flarden lijkt te citeren van Bach, Scriabin of Prokofiev maar ook de stilte opzoekt. Vanaf Part V wint het concert aan intensiteit en wordt het ronduit ontroerend. Je blijft in één ruk doorluisteren tot Jarrett het neerlegt met twee bisnummers: It's a lonesome old town en Answer Me, My Love. Vast repertoire maar hier toont Jarrett zich écht heer en meester over die prachtige Steinway piano. Je voelt ook de magie, de warme en hartelijke band met het publiek, een knipoog naar zijn Hongaarse roots? 

Praktisch?

Uitvoerder: Keith Jarrett

Titel: BUDAPEST CONCERT

Label: ‎ECM

Referentienummer: ECM 2700

Joris Preckler

Joris Preckler over de cd 'Budapest Concert' van Keith Jarrett
Keith Jarrett’
Keith Jarrett’