Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
A Butterfly's Dream

A Butterfly's DreamKlassieke muziek

Gisteren werd de componist van het verplichte werk van de finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd bekend gemaakt, en kregen we het voor het eerst te horen. Publiek en critici reageren laaiend enthousiast. Het werk 'A Butterfly' Dream' is geschreven door de Belgische componist Claude Ledoux.
Foto van de partituur van A Butterfly's Dream

Partituur van A Butterfly's Dream

A la mémoire de mon ami Luc Brewaeys. Dat schreef de componist van het verplichte werk, Claude Ledoux, bovenaan in zijn partituur van 'A Butterfly's Dream'. Een mooie hommage aan zijn collega componist Luc Brewaeys, die op 18 december op 56-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Op dat moment schreef Claude Ledoux het laatste deel van het verplichte werk, dat hij voor deze finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd componeerde. Hij droeg zijn werk ook op aan graaf Jean-Pierre de Launoit, de overleden bezieler van de Koningin Elisabethwedstrijd en aan de oude Chinese filosoof Zhan Yong Yin.

Foto van de partituur van A Butterfly's Dream
Partituur van A Butterfly's Dream

Claude Ledoux is 56 jaar. Hij studeerde bij Henri Pousseur in Luik en aan het IRCAM in Parijs. In 2009 schreef hij ook al het verplichte werk met de titel 'V…', voor viool en piano, voor de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd viool (het jaar dat Ray Chen won).

Foto van Alexander Beyer
Alexander Beyer

Elke dag, tot en met zaterdag 28 mei, treden twee finalisten op, samen met het Nationaal Orkest van België o.l.v. Marin Alsop.

Zij spelen een pianoconcerto naar keuze en het onuitgegeven werk dat speciaal voor deze pianowedstrijd is gecomponeerd.

Lut Van der Eycken bespreekt vanavond samen met Luc Devos, Stephanie Proot en Liebrecht Vanbeckevoort de prestaties van de Amerikaan Alexander Beyer en Hans H. Suh uit Zuid-Korea.

Foto van Hans H. Suh
Hans H. Suh

Het derde pianoconcerto van Sergej Rachmaninov is het ideale wedstrijdconcerto. Alles zit erin: technisch zeer moeilijk, maar je moet er ook echt muziek van maken. Boris Giltburg won er de vorige sessie mee. De Koreaanse finalist kiest voor het tweede pianoconcerto van Sergej Prokofiev, een prachtig maar ook aartsmoeilijk concerto dat deze week drie keer te horen is.

Vanavond in het Klarapanel:

Luc Devos is een pianist met een groot wedstrijdpalmares. Zijn opnamen en talloze concerten als solist en in kamermuziekverband maken van hem de geknipte figuur om als vaste waarde van het Klarapanel de hele week zijn genuanceerde mening te geven over alle finalisten. Luc Devos is een gentleman, maar slaat vaak nagels met koppen, al is dat vaak tongue in cheek.

Stephanie Proot is een jonge pianiste met veel wedstrijdervaring. In 2013 haalde ze de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Critici en juryleden prezen haar om haar uiterst geraffineerde en kleurrijke pianospel.

Liebrecht Vanbeckevoort is ook een ervaringsdeskundige, want hij werd in 2007 zelf laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Zijn concertagenda staat sindsdien aardig vol.

Foto van Leenart T'jollyn
Leenart T'jollyn

DeZES|lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij . Drie Nederlandstalige en drie Franstalige pianostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is dat Lenaart T'jollyn. Hij studeerde piano bij Mikhaïl Faerman (eerste laureaat Koningin Elisabethwedstrijd in 1975), maar behaalde ook een master in communicatiemanagement. Hij volgde al de hele wedstrijd en komt bij Lut Van der Eycken zijn mening over de prestaties van de finalisten toelichten.

Wie wint de Canvas-Klaraprijs?

De kijkers en luisteraars van Canvas en Klara bekronen hun favoriete finalist met de Canvas-Klaraprijs ter waarde van 2500 euro.

Klik hier en breng uw stem uit

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be