Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Calleja - Verdi

Calleja - VerdiKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Joseph Calleja, tenor; Angela Gheorghiu, sopraan; Vittorio Vitelli, bariton; Orquestra de La Comunitat Valenciana; Apollo Voices o.l.v. Ramon Tebar. Label: Decca 483 1539.
Hoes van de Verdi-cd van tenor Joseph Calleja

Tenor Joseph Calleja in aria's van Verdi

Programma: Giuseppe Verdi: aria's uit Aida, Il Trovatore, la Forza del destino, Don Carlo en Otello.

De Maltese tenor Joseph Calleja is een wereldster die vaak te horen is in de grote huizen zoals de Metropolitan of Covent Garden. Hij begon als Macduff in Verdi’s Macbeth toen hij 19 was en sindsdien bouwt hij een loopbaan uit die geleidelijk evolueert naar zwaardere rollen.

Op zijn nieuwe Verdi-cd (het is geleden van 2013 dat er een recital-cd van Calleja verscheen) zingt hij dan ook repertoire dat hij van plan is de komende jaren op de planken te brengen, met name de rollen van Radames in Aida, Alvaro in La Forza del Destino, Manrico in Il Trovatore en voorts Don Carlo en Otello in de gelijknamige opera ‘s van Verdi. Het zijn rollen die bedoeld zijn voor een 'tenore robusto', de mediterrane dramatische tenor, met een krachtige medium tessituur en stralende hoogte.

De opener van de cd Celeste Aida is in die zin dan ook een statement. Een prachtige kwaliteit van deze zanger, naast zijn onvoorstelbare stembeheersing in een feilloos legato, wonderlijke dynamische schakeringen en perfecte dictie, is die ietwat ouderwetse kwaliteit van het timbre dat doet denken aan grote tenoren uit het begin van de 20e eeuw zoals Enrico Caruso.

Warm aanbevolen !

- Sylvia Broeckaert

Klara's oordeel