Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Camiel Van Breedam: speelse abstractie van de beginjaren

Camiel Van Breedam: speelse abstractie van de beginjarenKunst & Cultuur, Expo

FeliXart

Camiel van Breedam, de 'witte' werken

Wie? 

Al meer dan 60 jaar werkt Camiel van Breedam, steeds in het rood gekleed, onafgebroken aan zijn assemblage-oeuvre. Zijn composities zijn speels en vallen op door de vindingrijkheid van materialen.

Wat?

Felixart in Drogenbos, het museum dat de ontwikkeling van abstracte kunst in ons land al jaren illustreert, toont nu het vroege 'witte'werk waarmee Camiel van Breedam eind de jaren '50 een spetterende entree in de kunstwereld maakte. Soms uitgepuurd als Mondriaan of Klee, zijn de witte schilderijen gemaakt van plamuur, loodgieterssoldeersel en paraplubaleinen. Elke compositie is op die manier ook gestolde geschiedenis van het materiaal. Dat geldt ook voor de sculpturale assemblages uit die tijd.

Dat zijn oeuvre trouw bleef aan die poëtische compositiedrift blijkt uit de boekwerkjes die Van Breedam de laatste decennia heeft gemaakt van oude kaften, boekruggen, handschriften, griffels, boeklintjes en -versieringen. Die fijne boekassemblages koos Camiel van Breedam speciaal uit voor een tentoonstelling in de biblioteca Wittockiana in Sint-Pieters-Woluwe, het museum van bibliofiel Michel Wittock.

Waarom moet u dit zien?

Een unieke gelegenheid om deze speelse en poëtische assemblages te verkennen. 

Praktisch

Camiel Van Breedam Abstracte werken (1956-1962), in FeliXart museum Drogenbos tot 24.01.2021

Camiel Van Breedam, in de Biblioteca Wittockiana Sint-Pieters-Woluwe tot 31.01.2021 met de steun van de Koning Boudewijnstichting.