Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Camping Sunset: spelen in plaats van repeteren

Camping Sunset: spelen in plaats van repeterenKunst & Cultuur

Langer spelen, dan repeteren: dat is de filosofie van Camping Sunset, een collectief van 15 net-afgestudeerde spelers, Want een speler word je door te spelen. Nu zijn ze klaar voor een nieuwe ronde met hun voorstelling Happiness, naar de gelauwerde film van Todd Solondz. Onze theaterman Filip Tielens heeft zijn kampeertent al klaarstaan.
© Leontien Allemeersch

De filosofie van Camping Sunset: "Speler word je door te spelen."

Camping Sunset maakte vorig jaar al furore tijdens het Theaterfestival, toen ze Zomergasten van de Russische auteur Maksim Gorki speelden. En nu zijn ze terug met hun voorstelling Happiness die, naar hun filosofie, dus niét af is. Het uitgangspunt van Camping Sunset is dat hun voorstelling nooit àf is, en dus verandert en evolueert het stuk nog helemaal tijdens de drie weken waarin ze spelen voor publiek.

Zo gooien ze de logica van theater om. Filip Tielens: "Ze proberen nieuwe zaken uit, durven ook experimenteren en improviseren. Zo blijft de voorstelling steeds groeien en evolueren, en houden de acteurs elkaar fris." Als toeschouwer mag je ook meerdere keren komen kijken. Met één ticket kan je drie verschillende avonden gaan kijken om zo de voorstelling echt te zien evolueren. "En met succes want onlangs werd Camping Sunset door de Acteursgilde genomineerd voor Meest Gewaardeerde Samenspel."

Deze vijftien jonge acteurs en theatermakers nemen het heft helemaal in eigen handen. Ze zijn allemaal afgestudeerd aan de drama-opleiding aan het KASK in Gent en boksen met Happiness nu een hele voorstelling in elkaar. Tielens: "Ze doen alles zelf: sommige regisseren, anderen maken het decor, anderen spelen." Niet evident in deze tijden, corona en financiële redenen strooien roet in het eten. "Voor jonge spelers zijn er nog maar weinig grote acteursensembles waar ze na hun afstuderen bij terecht kunnen. Camping Sunset denkt: dan doen we het maar zelf!"

Beluister hier het gesprek met Filip Tielens over Camping Sunset:

Filip Tielens over Camping Sunset

Happiness van Camping Sunset speelt van 25 augustus tot 12 september op locatie in De Wasserij in Gent. Meer info: www.campo.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.