Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Carl De Keyzer zoomt in op religieus Amerika

Carl De Keyzer zoomt in op religieus AmerikaKunst & Cultuur

In de jaren 90 verwierf Carl De Keyzer bekendheid met zijn foto’s over religieus Amerika. Ondertussen is hij aangesloten bij Magnum Photos en dit jaar maakte hij de reis opnieuw. "Bij ons is religie klassiek, traditioneel, zelfs een beetje saai," zegt De Keyzer. "Daar vinden ze zichzelf telkens opnieuw uit."

(c) Carl De Keyzer

"Ik ben in een dorpje geweest waar ze het oudste passiespel in Amerika deden, al 96 jaar voeren ze er 'The American Passion Play' op", vertelt Carl De Keyzer in Pompidou. "Ik vond het wel aandoenlijk. Het was in een heel oud theatergebouw, en iedereen die mee deed, was bejaard." 

"Er hing ook een bejaarde Jezus aan het kruis. Die had echt wel moeite om daarop te geraken. Er waren tien man en meerdere ladders nodig. Het stuk mocht dan niet te lang duren. Het gordijn ging heel snel dicht, want die man viel gewoon bijna af het kruis", lacht De Keyzer.

Er hing ook een bejaarde Jezus aan het kruis. Die had echt wel moeite om daarop te geraken.

"Het deed me een beetje denken aan dertig jaar geleden", zegt De Keyzer. Toen bezocht hij een 'Sun City' in Florida: een resort waar je alleen binnen mag als je zestig jaar of ouder bent. "Ze vierden toen Kerstmis. Ik zag een groepje van zes engelen, dat is een mooie foto geworden in mijn boek. Aangezien ze allemaal zestig jaar en ouder zijn, zijn die zes engelen natuurlijk bejaarde engelen."

"Toen ik de kerk binnen ging, stond daar ook een kribbe. Ik ben toch eens gaan kijken wie daarin zat", gaat De Keyzer verder. "Maar dat bleek een kleinzoontje te zijn."

Beluister de volledige uitzending:

Podcast Pompidou - dinsdag 24 november 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.