Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Caroline Pauwels krijgt Arkprijs van het Vrije Woord

Caroline Pauwels krijgt Arkprijs van het Vrije Woord Blijf verwonderd!

De Arkprijs van het Vrije woord bekroont voorvechters van een open en bekritiseerbaar debat. Caroline Pauwels wint de onderscheiding voor haar sociale betrokkenheid en authentiek humanisme.
© Bert Van Den Broucke/Photo News

Caroline Pauwels volgt auteur en dichter Jozef Deleu op.

De Arkprijs van het Vrije Woord is een symbolische prijs die mensen bekroont die zich actief inzetten voor de vrijheid van denken. De prijs werd in 1951 in het leven geroepen door Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Zij wilden verhinderen dat bekrompenheid de vrijheid van meningsuiting en denken zou terugdringen. Onder andere Hugo Claus, Stefan Hertmans, Tom Lanoye, Anuna De Wever en Kyra Gantois kregen de prijs al. 

Caroline Pauwels vindt de prijs een grote eer: “Zonder het vrije woord is er geen dialoog mogelijk. Snoer je anderen de mond dan dreigt verwijdering en polarisatie. Laten we ieders woord horen. Laten we iedereen uit de schaduw halen.”

Pauwels is 56. Ze studeerde filosofie en communicatiewetenschappen. Als academica specialiseerde ze zich in media- en communicatiebeleid. In 2016 werd ze rector van de VUB.

Als we elkander de mogelijkheid geven het woord te nemen dan kunnen we de wereld vooruithelpen.
Caroline Pauwels

Het Arkcomité roemt Pauwels’ inzet voor de grotere en interculturele toegankelijkheid van het hoger onderwijs en het toegankelijk maken van wetenschapsinformatie. Ook haar betrokkenheid bij de oprichting van het Hannah Arendt Instituut in Mechelen wordt positief onthaald. Op die manier draagt ze op een genuanceerde manier de geschiedenis over aan de volgende generaties, volgens het Arkcomité

Volgens het Arkcomité straalt Pauwels een authentiek humanisme uit. Ze neemt het vanuit haar positie op voor jongeren, vrouwen en technisch geschoolden.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.