Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Carolus Luython revisited met Cappella Mariana en InAlto

Carolus Luython revisited met Cappella Mariana en InAltoKlassieke muziek

Op het MAfestival exploreert het Praagse ensemble Cappella Mariana samen met het Belgische ensemble InAlto de muziek aan het keizerlijke hof in Praag, dé culturele hotspot van Europa rond 1600. Daar speelden de Antwerpenaar Carolus Luython en zijn collega’s in op de passie van keizer Rudolf II voor astronomie en occulte wetenschap. Beleef het concert rechtstreeks op Klara.
groepsportret van Cappella Mariana (c) Petra Hajská

Cappella Mariana: op 8 augustus in het MAfestival en op Klara

Carolus Luython (1557-1620) werd geboren in Antwerpen. Hij was eerst koorknaap van de Habsburgse keizer Maximiliaan II, om daarna hoforganist en –componist van Rudolf II te worden. Franco-Vlaamse polyfonisten als Pieter Maessens, Jacobus Regnart en Philippus de Monte dienden eerder al de excellente muziekkapel van de Habsburgse keizers. Rudolf II verhuisde de keizerlijke hoofdstad van Wenen naar Praag uit angst voor de Turken. Hij omringde zich in Praag niet alleen met musici, maar ook met beeldhouwers, edelsmeden, schilders als Arcimboldo en wetenschappers als Kepler. Vooral astronomie boeide hem bovenmatig, net als de filosofie van het hermetisme, over de invloed van de hemellichamen op ons aardse leven.
Van Carolus Luython horen we op het MAfestival de Missa super Basim Caesar Vive!, een mis ter ere van de keizer, waarin de uitroep Caesar Vive! (Leve de keizer) voortdurend gezongen wordt, en het getal zeven een belangrijke rol krijgt toebedeeld. Tussen de verschillende misdelen in hoort u werk van Luythons collega’s Alessandro Orologio, Philippus de Monte en de Tsjech Kryštof Harant, allen actief aan het keizerlijke hof. Nog van Luython voeren de Cappella Mariana en het ensemble InAlto de Lamentaties uit, geschreven voor de Goede Week in 1604. In deze compositie, gedrenkt in mystieke en esoterische sferen, zou de symboliek van het getal 12 een belangrijke rol spelen.

Klara Live, donderdag 8 augustus om 20 uur rechtstreeks op Klara, Klara.be en de Klara-app.

Beluister en bekijk hieronder een voorsmaakje met de Cappella Mariana
 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.