Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Catrin Finch & Seckou Keita 'Echo'

Catrin Finch & Seckou Keita 'Echo'Blijf verwonderd!, CD; De keuze van Klara

De Welshe harpiste Catrin Finch en de Senegalese kora-speler Seckou Keita vormen al tien jaar een duo, met daarin inbegrepen de gedwongen pauze door corona. Om die weg te spoelen is er nu hun derde cd 'Echo'.

Catrin Finch & Seckou Keita 'Echo'

Wie?

Een duo van harpen uit zeer verschillende tradities ontstaan bij toeval, omdat Seckou Keita ooit moest invallen omdat Toumani Diabaté moest verstek laten gaan. Het klikte meteen tussen de klassieke harpiste en de Afrikaanse kora-speler, en als duo zijn ze de hele wereld rondgereisd. Ze brengen twee werelden samen in een intieme dialoog, met veel respect en vrijheid.

Wat?

Allebei zoeken ze manieren om zich uit te drukken in deze duo-vorm. Seckou Keita zoekt verder om chromatisch te kunnen spelen (hij bouwde een kora met dubbele nek), en Catrin Finch herwerkt muziek uit andere projecten voor dit duo. En op vier nummers komt ook een derde laag bij: Catrin Finch heeft strijkersarrangementen gemaakt (leden van de Royal Liverpool Philharmonic Orchestra) voor meer effect. Toch blijven de zang van Seckou Keita en het subtiele gesprek tussen de harpen de centrale kracht.

Waarom?

Deze slimme combinatie van twee werelden blijft aanspreken, vooral omdat de nadruk ligt op de ontmoeting, op de dialoog die ontstaat op het podium. Op deze cd die voorbereid is in de coronaperiode leggen ze uiteraard extra de aandacht op de magie en de helende krachten van hun instrumenten.

Marc Vandemoortele

Practisch?

Uitvoerder: Catrin Finch & Seckou Keita

Titel: Echo

Label: Bendigedig