Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cauchiehuis, uitzonderlijke art-nouveaugevel

Cauchiehuis, uitzonderlijke art-nouveaugevelKunst & Cultuur

Wie de gevel van het Cauchiehuis ooit gezien heeft, vergeet hem nooit. Het is een enorme, prachtige muurtekening in art nouveau, die het kunstbedrijf van de bewoners aan alle voorbijgangers moest aanprijzen. Deze zomer kan je elk weekend een rondleiding volgen in het Cauchiehuis.
Het Cauchiehuis met haar opvallende gevelvisit brussels

De opvallende gevel van het Cauchiehuis vergeet je nooit meer

In 1905 bouwde architect en kunstenaar Paul Cauchie een huis voor hem en zijn vrouw Lina in de Frankenstraat, vlakbij het Jubelpark. “Samen beginnen zij een bedrijf met geveldecoratie, met de typische sgraffitotechniek. Dat is een vrij goedkope manier om gevels te decoreren en een wauw-aspect te geven,” vertelt professor Werner Adriaenssens. De gevel van zijn eigen huis decoreert Cauchie ook in sgraffito, als een enorme affiche die het talent, de kennis en het vakmanschap van de Cauchies moet demonstreren.

De gevel is enorm opvallend met zijn sierlijke vrouwen, bloemen en motieven in oker- en goudgele kleuren. Maar het Cauchiehuis is minder groots dan bijvoorbeeld het Hortahuis. “De Cauchies hadden geld om hun eigen huis te bouwen, maar het is natuurlijk niet zoals huizen van klanten van Victor Horta. Het is een veel bescheidener huis, maar de ontvangstruimten zijn ook gedecoreerd met sgraffito.”

Eind jaren zestig, na het overlijden van de Cauchies, stond het pand bijna op instorten. “De sgraffitopanelen binnen waren bedekt met behangpapier en buiten waren er al grote delen verdwenen. Die sgraffitotechniek is fragiel. Ze komt uit het zuiden en kan niet goed tegen vocht.”

Als je er voorbijkomt heb je de gevel meteen gezien. Het is een tekening geschilderd in een art-nouveaustijl die typisch is voor Paul Cauchie

Het Cauchiehuis werd gered door het koppel Dessicy. Zij kochten het huis in 1980 en lieten het volledig restaureren. “Sindsdien heeft het huis opnieuw zijn oorspronkelijke uitstraling.”

De Dessicy’s gingen er zelf niet wonen, maar stelden het huis open voor het publiek. Ze wilden er eerst een Kuifjemuseum van maken. “Guy Dessicy werkte in de studio’s van Kuifje en was een goede vriend van Hergé. Hij had het idee om van het Cauchiehuis een Kuifjemuseum te maken. Dat is er nooit gekomen omdat er een ander gebouw was dat een nieuwe bestemming moest krijgen, het Waucquez-warenhuis van Victor Horta. Dat is het stripmuseum geworden.”

Het Cauchiehuis organiseert rondleidingen voor het publiek, elke eerste zondag van de maand en tijdens de zomer ook op zaterdag. Je kan een ticket kopen via visit.brussels.

Herbeluister hier het gesprek met Werner Adriaenssens in Espresso.

 

Werner Adriaenssens over het Cauchiehuis

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.