Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
CD // 'Bartoli staat er weer! Met baard.'

CD // 'Bartoli staat er weer! Met baard.'Klassieke muziek, CD

Bart Tijskens over Farinelli, het nieuwe album van Cecilia Bartoli: 'Madame Baard-oli! Ook ik moest twee keer kijken voor ik haar herkende. Maar een slimme zet, want ze is talk of the town! Missie geslaagd dus'

‘Farinelli’, het nieuwe album van Cecilia Bartoli.

Farinelli, de Italiaanse castraat uit de 18e eeuw werd in 1994 wereldberoemd. Toen kwam de biopic over zijn leven in de zalen. Met een geweldige soundtrack! Voor veel mensen ging een nieuwe wereld open.

Sindsdien waagden verschillende contratenoren zich al aan Farinelli. Zoals de Fransman Philippe Jaroussky in 2013 nog. En toeval of niet, hij is leerling van Bartoli.

Tijd nu voor La Bartoli om zelf Farinelli te zingen. Een gedurfde zet, Bartoli is ondertussen 53 en muziek voor castraten blijft altijd ook wat uitpakken met de coloratuur. Maar dat doet Bartoli met een enorm elan en trefzekerheid. In de frivoliteiten toont ze haar verscheidenheid aan kleur en nuance.

  • Farinelli - Cecilia Bartoli en Il Giardino Armonico o.l.v. Giovanni Antonini Deccaclassics.com
Farinelli was tijdens zijn leven al iconisch. Verschillende componisten schreven speciaal voor zijn stem: van Porpora of Caldara tot Hasse. Op de CD hoor je duidelijk Bartoli’s voorliefde voor de aria’s van Porpora. In die lange en trage delen komt haar artistieke zeggingskracht het mooist tot haar recht.
Bart Tijskens

Beluister hier de volledige recensie van Bart Tijskens:

Bart Tijskens over de cd Farinelli van Cecilia Bartoli