Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cd-tip: een verfrissende Stradella

Cd-tip: een verfrissende StradellaKlassieke muziek

De nieuwe cd van Le Banquet Céleste en Damien Guillon gaf Els Van Hoof meermaals kippenvel. Het verhaal van Johannes de Doper weerklinkt frisser dan ooit in hun uitvoering van San Giovanni Battista van Alessandro Stradella.
© Alpha

San Giovanni Battista van Stradella, uitgevoerd door Le Banquet Céleste en Damien Guillon

Alessandro Stradella componeerde het oratorium San Giovanni Battista in 1675. Volgens Els Van Hoof, muzieksamensteller bij Klara, stond hij met twee voeten in de barok, maar droeg hij ook de renaissance nog met zich mee. Naast een gewaardeerde componist was hij een ‘snoodaard’. “Hij was vaak verwikkeld in louche zaakjes, zoals geldverduistering en amoureuze perikelen. Uiteindelijk is hij vermoord door een huurmoordenaar. Daarin zit een gelijkenis met Johannes de Doper, de centrale figuur in dit oratorium. Ook hij moest het met de dood bekopen.”

Vloeiende melodieën, plotse uithalen, voortstuwende ritmes: Le Banquet Céleste trekt je helemaal mee in het verhaal.
Els Van Hoof

Een thriller

Dit werk van Stradella noemt Els Van Hoof een psychologisch drama. “Het is een echte thriller. Dat merk je ook aan de goedgeschetste personages, die een evolutie doormaken. Salome, de moordenares van Johannes, wordt steeds sterker en je merkt dat in de zang: die gaat helemaal voluit. Het contrast is groot met Johannes. Die blijft rustig tot het einde, de zang is dan ook veel soberder.” In deze uitvoering komt dat contrast echt tot zijn recht. “Je voelt de spanning stijgen, met de plotse uithalen of het ritme dat sterk vooruitgaat. Je wordt echt meegetrokken in het verhaal.”

Een specifiek deel springt er voor Els uit: de solo van de contratenor Paul-Antoine Bénos-Djian. “Hij zingt een heel eenvoudige melodie, maar doet dat zo prachtig. Dan voel je het verhaal: Johannes is onwrikbaar, terwijl er rond hem drama is en de hele wereld lijkt in te storten.” Dirigent Damien Guillon is voor haar ook ‘een heel goeie zaak’ voor de uitvoering. “Hoe hij zijn zangers stuurt, is zo verademend en verfrissend. Het fraaie resultaat is ook zeker aan hem te danken.”

Els Van Hoof over 'San Giovanni Battista' van Alessandro Stradella door Le Banquet Céleste
© Julien Benhamou
Le Banquet Céleste

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.