Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cd-tip: Els Van Hoof over Vivaldi/Juditha Triumphans

Cd-tip: Els Van Hoof over Vivaldi/Juditha TriumphansKlassieke muziek, CD

Els Van Hoof over Vivaldi/Juditha Triumphans: “Het album is bijzonder, omdat het een oratorium is. De opera’s van Vivaldi zijn wel bekend maar zijn oratoria niet echt.”
Vivaldi/Juditha Triumphans gedirigeerd door Jordi Savall

Vivaldi/Juditha Triumphans gedirigeerd door Jordi Savall

Jordi Savall is al jaren een vaste waarde in de wereld van de oude muziek. Sinds zijn composities voor de film ‘Tout les matins du monde’ is hij bekend geworden bij het grote publiek. Hij heeft verschillende ensembles opgericht waaronder ‘Le concert des Nations’ en het koor ‘La capella reial de catalunya’. Deze ensembles zijn trouwens ook te horen op de cd.

Vivaldi houdt het oratorium boeiend door het specifieke gebruik van bepaalde instrumenten.
Els Van Hoof

De cd vertelt het verhaal van de jonge weduwe Juditha.. De stad waar ze woont is belegerd door Holofernes, een Assyrische generaal, en een hele bende Assyriërs. Holofernes is helemaal gecharmeerd door de schoonheid van Juditha en hij nodigt haar uit in zijn kamp. Hij organiseert een feest voor haar. Juditha verzint een plan om haar stad te redden. Ze voert hem dronken. Als hij in slaap valt, slaat ze toe en hakt ze zijn hoofd af.

Knappe solo's

“In de aria’s van Vivaldi zitten solo’s van telkens andere instrumenten”, zegt Van Hoof. “Dat is zo fris en trekt je aandacht. Je wordt meegenomen in de actie en dat geeft iets extra. Hij is ongelofelijk inventief.”

Meer info over de cd vindt u op deze website.

Els Van Hoof over Vivaldi/Juditha Triumphans

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.