Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cd-tip van Bart Tijskens: Sibelius Symphony No.2

Cd-tip van Bart Tijskens: Sibelius Symphony No.2Klassieke muziek, CD

Het Gothenburg Symphony Orchestra bracht de eerste symfonie van Sibelius al uit op cd. En nu ook de tweede! Bart Tijskens is enthousiast: “Bij hun eerste cd kwamen publiek en critici superlatieven te kort om die bijzondere uitvoeringen te beschrijven. Ik vind dat ze die trend goed doorzetten.”
Cover van de cd

Cover van de cd

Santtu-Matias Rouvali is nog maar 35 jaar oud en toch boekte hij zowel nationaal als internationaal succes. Sinds 2017 is Rouvali dirigent bij het Gothenburg Symphony Orchestra. Daarnaast dirigeert hij ook het Philharmonia Orchestra in Londen. “Ik denk dat hij dit jaar zijn echte grote doorbraak zal kennen”, zegt Tijskens. “Je voelt dat hij heel populair is en er hem een prachtige carrière wacht.”

Rouvali dringt door tot de kern van het werk. Hij haalt veel mooie details naar boven. Je voelt die machtige Finse natuur in deze uitvoering.
Bart Tijskens

Tweede symfonie

De Finse componist Jean Sibelius schreef zijn tweede symfonie in woelige tijden aan het einde van de negentiende eeuw. Op dat moment probeert Finland los te komen van het dwingende Rusland. Bovendien is er nog veel drama ten huize Sibelius, want één van zijn dochters sterft. “De tweede symfonie is samen met de vijfde zijn meest gespeelde symfonie”, vertelt Tijskens. “Sibelius werkt vaak met kleine, korte thema’s. Dat wordt door Rouvali uitgewerkt in mooie en machtige stukken. Niet gemakkelijk voor een dirigent om uit te voeren. Maar ik vind dat hij hier goed in slaagt.”

Meer info over de cd vindt u op deze website.

Bart Tijskens over Sibelius No 2

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.