Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cd-tip van Els Van Hoof: 'A Consort's Monument' van L'Achéron

Cd-tip van Els Van Hoof: 'A Consort's Monument' van L'AchéronKlassieke muziek, CD

De prachtige samenklank van gamba's, orgel en virginaal doet Els Van Hoof helemaal wegsmelten bij deze nieuwe plaat. Wetenschappelijk onderbouwde muziek die toch recht uit het hart komt en resoluut op het hart mikt.
De hoes van de cd 'A Consprt's Monument' van L'Achéronrv

-

A Consort's Monument is een nieuw Engels project van het ensemble L'Achéron olv François Joubert-Caillet. Zij baseerden zich daarvoor op musicus-theoreticus Thomas Mace die in zijn Musick's Monument alle facetten van de 17de eeuwse gambamuziek beschreef. Volgens Maces instructies reconstrueerde L'Achéron zes gamba's. En voor deze opname kwamen daar nog een virginaal en een orgel bij. Het is een gevarieerd programma met werk van de meest vooraanstaande componisten in dit genre, zoals John Ward, Giovanni Coperario and Christopher Simpson.

De instrumenten zijn speciaal voor L'Achéron door dezelfde luthier vervaardigd.
Els Van Hoof

Els Van Hoof, samensteller van Sanssouci, wijst erop dat "de muziek wetenschappelijk onderbouwd, maar alles staat in functie van hoe ze moet klinken, het doel is altijd de muziek!" Die is "heel specifiek van klank en sfeer. Ze is warm en gedragen - een gamba heeft een meetrillende, weemoedige klank." Er is niet alleen de gamba die A Consort's Monument zo bijzonder maakt. "L'Achéron heeft ontdekt dat er bij een gambaconsort ook een orgel moet zijn om goed te klinken. Ze hebben een authentiek orgel laten nabouwen én een virginaal, en zo benaderen ze hoe de muziek in de 17de eeuw zou kunnen hebben geklonken. Een prachtige samenklank!"

 

Els Van Hoof over de cd 'A Consort's Monument' van L'Achéron

Sanssouci

Sanssouci, een programma dat vertrekt vanuit de barok en bruggen slaat naar andere muzikale periodes, samengesteld door Els Van Hoof.

Presentatie: Johannes Wirix-Speetjens

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of sanssouci@klara.be

Sanssouci, elke zondag van 13 tot 15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.