Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cd-tip van Els Van Hoof: 'Les Plaisirs du Louvre'

Cd-tip van Els Van Hoof: 'Les Plaisirs du Louvre'Klassieke muziek, CD

Het prachtige klankweefsel van de stemmen op deze excellente cd doet Els Van Hoof smelten. “Een cd vol rasmuzikanten die helemaal top is.”
De hoes van de cd 'Les Plaisirs du Louvre'

Les Plaisirs du Louvre

‘Les Plaisirs du Louvre - Airs pour la Chambre de Louis XIII’: het is een hele mond vol, de titel van de nieuwe cd van klavecinist Sébastien Daucé en diens Ensemble Correspondances. Zij zijn al jaren een autoriteit in de oude Franse muziek. “Daucé is ook musicoloog. Hij graaft in handschriften, reconstrueert de muziek, geeft de partituur uit en neemt de muziek op”, vertelt Els Van Hoof, muzieksamensteller van Sanssouci.

De stemmen zijn zo mooi gekozen: het is een genot om naar de samenklank te luisteren.
Els Van Hoof

Vóor Lodewijk XIV het Franse hof naar Versailles verkaste, huisde het onder diens vader Lodewijk XIII in het Louvre in Parijs. “Hij hield van pracht en praal. Hij was ook een groot muziekliefhebber,” weet Van Hoof. Dat waren in die tijd vaak airs de cour: korte, intimistische, weemoedige liederen, die vaak over ongelukkige liefdes handelden. Onder Lodewijk XIII was dat de overheersende compositievorm in de seculiere muziek. Daarnaast werd er ook veel balletmuziek geschreven. Die twee vormen zijn terug te vinden op deze cd.


Huiskamer van de koning

“Daucé is erin geslaagd om enkele minder bekende componisten op te diepen. Het zijn voornamelijk korte stukken geschreven voor een intieme setting. Het is muziek voor in de huiskamer van de koning,” verklaart Van Hoof. Ze prijst de afwisseling van instrumentale balletmuziek en de vocale composities, zowel solistisch als voor meerdere stemmen.

 

Meer info over de cd op de site van platenlabel Harmonia Mundi, waar ook het cd-boekje te raadplegen is.

Els Van Hoof over Les Plaisirs du Louvre
Portretfoto van het Ensemble Correspondances met Sébastien Daucérr
Ensemble Correspondances met centraal achteraan Sébastien Daucé

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.