Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cd-tip van Els Van Hoof: Purcell - King Arthur - McCreesh

Cd-tip van Els Van Hoof: Purcell - King Arthur - McCreesh Klassieke muziek, CD

Dirigent Paul McCreesh en Gabrieli Consort & Players hebben een nieuwe cd uitgebracht. Ze spelen de semi-opera King Arthur met muziek van Henry Purcell. Muzieksamensteller Els Van Hoof is grote fan: “Het zijn twee cd’s maar je verveelt je geen moment. De composities zijn heel gevarieerd met zowel langzame gevoelige nummers als snelle ritmische dansen.”
Afbeelding van cd hoes Purcell King Arthur 1691 van Paul McCreesh en de Gabrieli Players© Gabrieli

Cd hoes Purcell King Arthur 1691 van Paul McCreesh en de Gabrieli Players

Gabrieli Consort & Players werd in 1982 opgericht door dirigent Paul McCreesh. Hun repertoire is uitgegroeid van renaissance- en barokmuziek tot hedendaagse muziek waarmee ze een groot publiek willen bereiken. Het ensemble werkte lang samen met het platenlabel Deutsche Grammophon. In 2010 heeft McCreesh zijn eigen platenlabel ‘Winged Lion’ opgericht. Dat label zorgt nu voor de opnames van al hun cd’s. Els houdt van McCreesh zijn gedrevenheid: “Hij is een gepassioneerde man met veel energie en een heel specifieke visie.” 

Dit is de nieuwe referentieopname. Ze is zelfs genomineerd voor de BBC Music Magazine Opera Award.
Els Van Hoof

Semi-opera

Gabrieli Consort & Players hebben de semi-opera King Arthur van Purcell uitgebracht op cd. “Een semi-opera is een opera waarin ook gesproken wordt. Of theater waarin gezongen en gedanst wordt”, zegt Els. Er zijn zowel vocale als instrumentale stukken zoals de dansen. De begeleiding bij de zang is zeer gevarieerd. “Zo heb je het volledige barokorkest. Maar je hoort soms ook blokfluiten die wat meer de pastorale stukjes begeleiden”, legt Els uit. “De koren zijn ook altijd een absolute verfrissing. Dat doet het werk ademen en trekt alles open.”

Niet alleen de muziek is bijzonder geslaagd. Ook de uitgave van de cd is mooi gepresenteerd. Alle teksten staan er in met prachtige zwart-wit foto’s.

Els Van Hoof over de cd Purcell King Arthur 1691 van Gabrieli Players

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.