Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cd-tip: Vincent Goris over Stephen Hough

Cd-tip: Vincent Goris over Stephen HoughKlassieke muziek, CD

Een cd-box met drie schijfjes laat horen hoe de Brits-Australische pianist Stephen Hough de pianoconcerto's van Ludwig van Beethoven lijkt heruit te vinden. Een hoogtepunt in dit Beethoven-jaar.
Hoes van de cd 'Beethoven - The Piano Concertos' door pianist Stephen Hough & Finnish Radio Symphony Orchestra olv Hannu Lintu

-

"Het is de eerste keer dat Stephen Hough de vijf pianoconcerto's van Ludwig van Beethoven heeft opgenomen," vertelt Espresso-muzieksamensteller (én pianist) Vincent Goris, "en hij heeft dat meteen goed gedaan: twee keer, met name. Hij was niet tevreden met de eerste opnamen en heeft ze in de vuilnisbak gekieperd. Vervolgens heeft hij die concerti twee weken later zonder publiek opnieuw opgenomen." Dat deed hij met het Symfonisch Orkest van de Finse Radio onder leiding van Hannu Lintu. "Als Hough iets doet, dan doet hij het goed, zie ook zijn opnamen van de pianoconcerto's van Camille Saint-Saëns, Tsjaikovski of Sergej Rachmaninov."

Hoewel Stephen Hough volgend jaar zestig wordt, speelt hij met de fysiek van een twintiger: zo krachtig, zo lénig. Tegelijk ligt er een ongelofelijk raffinement in zijn spel.
Vincent Goris

"Hough vertrekt van de partituur, maar durft daar ook van af te wijken," merkt Goris op. Eén voorbeeld om dat te duiden. "Beethovens vierde pianoconcerto begint met enkele akkoorden die de solist alleen speelt. Normaal worden die heel strak gespeeld, maar Hough breekt het eerste akkoord. Dat is geen gimmick, dat heeft hij uit de geschriften van Carl Czerny gehaald die een leerling van Beethoven was. Czerny heeft het Beethoven zo horen spelen." Zo'n aanpak is typisch Hough: "Een frisse, soms frivole kijk op de muziek en dat houdt het altijd boeiend."

Vincent Goris over een cd met pianoconcerto's van Ludwig van Beethoven door Stephen Hough

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.