Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cecilia & Sol - Dolce duello

Cecilia & Sol - Dolce duelloKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Cecilia Bartoli, mezzosopraan; Sol Gabetta, cello; Cappella Gabetta o.l.v. Andrés Gabetta. Label: Decca 483 2473.
Hoed van de cd Dolce duello van Cecilia Bartoli en Sol Gabetta

Dolce duello tussen Cecilia Bartoli en Sol Gabetta

Programma: Aria’s van Antonio Caldara, Tomaso Albinoni, Domenico Gabrielli, Antonio Vivaldi, George Frideric Handel en Nicola Antonio Porpora. Luigi Boccherini: Concerto nr.10 in D voor cello en orkest.

Deze verzameling van zoete duels is een verrukking van begin tot eind.

In het rijk versierde repertoire van de barok ontstond uit het gewone duet het –vreedzame!- muzikale duel: dat kon zich tussen instrumentalisten afspelen, maar ook tussen zangers, of tussen beiden. Het genre van het concerto leverde de meest uitgewerkte en uitgebreide muzikale duels op, maar de meest spectaculaire vind je toch terug in de 18e-eeuwse zogenaamde obligate aria’s, met hun doordringende instrumentale partijen.


De werken op deze cd bestrijken een periode van bijna een eeuw muziek, pakweg van 1682 tot 1782. De oudste aria komt uit het oratorium San Sigismondo, Re di Borgogna van Domenico Gabrielli, waarin drie concertante instrumenten (theorbe, viool en cello) in dialoog gaan met de vocale partij en het kleine orkest. Daarnaast zijn celliste Sol Gabetta en Cecilia Bartoli - deze laatste is, op zoek naar verborgen parels, altijd al erg graag in archieven gedoken - erin geslaagd om een zeer aantrekkelijk en gevarieerd programma samen te stellen. Mooi werk, zeker als je beseft dat ze nauwelijks of geen ‘hits’ hadden om naar terug te grijpen. Drie aria’s zijn zelfs nooit eerder opgenomen: één van Nicola Porpora en twee van Antonio Caldara.


Deze cd heeft als titel Dolce duello, en het mag gezegd dat de samenwerking tussen beide dames eerder naar dolce dan naar duello neigt. De sfeer is die van samen gezellig muziek maken, waarbij de warme, unieke mezzo van Bartoli, mooi samensmelt met de rijke, beweeglijke celloklank van Sol Gabetta. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen plaats is voor dubbel vocaal en instrumentaal vuurwerk, zoals in de korte, maar bewogen aria van Tomaso Albinoni. Maar ook in de meer gedragen, trage aria’s, zoals die uit Arianna in Creta van Handel, vullen Gabetta en Bartoli elkaar op gebied van versiering, articulatie en zelfs klankkleur, wondermooi aan.


In twee nummers betreedt een derde mededinger het strijdtoneel: violist Andrés Gabetta, broer van inderdaad. Andrés is tegelijk ook dirigent van het uitstekende orkest met zijn naam, de Cappella Gabetta. Als afsluiter van deze cd begeleidt hij zijn zus in een energieke en zonnige vertolking van het 10e celloconcerto van Luigi Boccherini.

- Bart Tijskens

 

 

Klara's oordeel