Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cellist Yo-Yo Ma wint ‘Nobelprijs voor de kunsten’

Cellist Yo-Yo Ma wint ‘Nobelprijs voor de kunsten’Klassieke muziek

De Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma heeft de Praemium Imperiale voor de muziek gewonnen. Dat is zowat de Japanse Nobelprijs voor de kunsten. Yo-Yo Ma wordt niet alleen gelauwerd voor zijn muziek maar ook voor de samenwerkingsverbanden die hij over muzikale grenzen en tradities heen legt.
© GETTY - Larry French / Freelancer

Yo-Yo Ma

Yo-Yo Ma is 66, zijn cello is meer dan 280 jaar oud. Hij werd geboren in Parijs, zijn ouders waren Chinees. De kleine Yo-Yo Ma werd letterlijk opgevoed met muziek. Moeder was zangeres, vader dirigent en componist. Viool was zijn eerste liefde. De cello kwam pas later. Toen hij 7 was, verhuisde het gezin naar New York.

Yo-Yo Ma in De Volkskrant: 'In Parijs woonden we in het Quartier Latin. Daar hoorde je altijd wel ergens muziek van Edith Piaff of Jacques Brel, maar ik herinner me ook de Roma bij metrostation Odéon: de zigeuners met hun kunstjes, hun vuurspugers, zwaardslikkers en muzikanten. Je had Franse sigaretten in een blauw doosje die Gitanes heetten. Pas later kreeg ik door: o, dat betekent zigeuners. Later ook ontdekte ik: wow, Brahms, Haydn en Dvorak hebben Roma-muziek verwerkt in hun composities. In elke levensfase maak je een andere connectie met bekende dingen.”

Als achtjarige trad hij al op voor de Amerikaanse televisie. Leonard Bernstein himself dirigeerde het orkest. Sindsdien ging het muzikaal alleen maar bergop!

Voordat ik kon praten, was er al muziek. Bach was altijd aanwezig. Het is verankerd in mijn onderbewustzijn.
Yo-Yo Ma

Vandaag treedt hij op met de grootste orkesten in de wereld. Zijn repertoire is veelzijdig. Van barok tot tango. Ondertussen won hij een hele resem Grammy Awards en is hij sinds 15 jaar VN-ambassadeur voor de Vrede.

Al jaren pleit hij voor het integreren van cultuur in het dagelijks leven. In hetzelfde interview in De Volkskrant zegt hij: 'Cultuur overschrijdt het lineaire denken. Het is een tegenwicht tegen politiek, economie en alle problemen die daarmee samenhangen. Het kan je leren een ander perspectief te kiezen. Neem het immigrantenprobleem. Ik word heel droevig als ik in de krant lees: het is geen probleem, want statistisch gezien is maar een klein deel van de mensheid op de vlucht. Oh my gosh, wat een dwaasheid; we moeten die statistieken menselijk maken. Bekijk het eens van een andere kant.'

Op zoek naar nieuwe perspectieven richtte hij jaren geleden Silk Road Ensemble op waarmee hij de grenzen tussen culturele tradities overschrijdt.

De Praemium Imperiale gaat dit jaar naar vier artiesten. Naast Yo-Yo Ma winnen ook de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado, de Amerikaanse lichtkunstenaar James Turrell en de Australische ¬architect Glenn Murcutt. In 2018 won de Belgische kunstenaar Pierre Alechinsky. De laureaten krijgen elk 15 miljoen Yen of zo’n 115 000 euro.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.