Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Celliste Elinor Frey verkent het Italiaanse barokke muzieklandschap

Celliste Elinor Frey verkent het Italiaanse barokke muzieklandschap Klassieke muziek

©Analekta

Elinor Frey schittert in vroege Italiaanse celloconcerti

Wie?

De Canadees-Amerikaanse Elinor Frey is celliste, gambiste en researcher. Enkele jaren geleden trad ze voor het eerst op met het Canadese ensemble Rosa Barocca, een barokorkest dat op authentieke instrumenten speelt. Het klikte, en zo werden zij de uitverkoren muzikale partners voor dit repertoire. Voor hen is dit hun eerste cd-opname.

Wat?

Elinor Frey exploreert het vroege Italiaanse muzieklandschap aan de hand van celloconcerti van vier componisten: Giuseppe Tartini (Triëste), Leonardo Leo (Napels), Giuseppe Sammartini (Milaan) en Antonio Vivaldi (Venetië). Ze wisselt tussen twee instrumenten: een Duitse 'piccolo cello' uit 1770 en een Amerikaanse cello uit 2017, en tussen boogtechnieken. Het geheel kadert in een onderzoek - zowel door muzikanten als wetenschappers - naar de barokcello.
 

Waarom?

Frey heeft een mooie uitstraling, een heel natuurlijke, soepele manier van spelen, gekoppeld aan een geweldige techniek. Ze laat de piccolo cello schitteren in de hoge, snelle passages, terwjl het andere instrument meer diepgang en steun geeft. Een toegewijd, dynamisch Rosa Barocca maakt het helemaal af. Een sprankelende cd! 

- Els Van Hoof

Praktisch?

Titel: Eline Frey. Early Italian Cello Concertos

Uitvoerders: Eline Frey (cello) Rosa Barocca o.l.v. Claude Lapalme

Label: Analekta

Catalogusnummer: AN-29163