Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Chamber Symphony van Jeroen D'hoe op 11 juli in Klara Live

Chamber Symphony van Jeroen D'hoe op 11 juli in Klara LiveKlassieke muziek

Op donderdag 11 juli 2019 brengt Klara Live een werk van de Vlaamse componist Jeroen D'hoe: zijn Chamber Symphony werd in februari van dit jaar gecreëerd door Le Concert Olympique onder leiding van Jan Caeyers.. Op het programma van het orkest ook de 5de symfonie van Ludwig Van Beethoven, en dat is niet toevallig: dirigent Jan Caeyers is Beethovenspecialist, en D'hoe schreef zijn werk op vraag van het orkest, met de orkestklank van Beethoven als uitgangspunt.
© VRT rr

Chamber Symphony van Jeroen D'hoe op 11 juli in Klara Live

Het was dus een opdrachtwerk: Jan Caeyers vroeg aan Jeroen D’hoe een werk te schrijven met ‘de orkestklank van Beethoven als uitgangspunt’. Hoe begin je daar aan, als componist ? Jeroen D’hoe legt uit: "Ik ben heel grondig aan de slag gegaan met de muziek van Beethoven. Ik heb me gefocust op de symfonieën, de belangrijkste sonates en de late strijkkwartetten. Vooral in de latere werken voel je duidelijk dat de genres worden opgerekt. Beethoven zoekt echt naar de grens. Wat kan een symfonie zijn? Wat kan een sonate zijn? Wat kan een strijkkwartet zijn? Hoe denkt Beethoven over de interactie tussen instrumenten? Hoe denkt hij soms heel obsessief over ritmiek en op welke manier creëert hij een ritmische trance? Voor zijn taal, begin 19de eeuw, was dit vernieuwend en tegelijk is dit nog steeds relevant. Hedendaagse componisten zoeken nog steeds naar die magische formule om een tranceachtig effect te bekomen. Het waren 6 boeiende maanden van muziek beluisteren, analyseren, bestuderen, noteren, reflecteren (… )Het gebeurde vaak dat ik verschillende zaken van Beethoven interessant vond, maar op dat moment wist ik nog niet hoe dat tot een bevredigende, artistieke totaliteit zou komen. Ik heb weken en maanden al mijn ideeën verzameld in een boekje (…) Als componist zoek ik mijn identiteit in een intense combinatie van lyrische melodieën. Mijn melodieën zijn organisch en eerlijk. Ze spreken voor zich. Beethoven was één van de grootste muzikale genieën aller tijden en creëerde prachtige, eenvoudige melodieën en ging daar op een geniale manier mee om in zijn composities. Ik werd hierdoor meer dan ooit geïnspireerd bij het componeren van de Chamber Symphony."

Klara Live met de Chamber Symphony van Jeroen D'hoe, op donderdag 11 juli 2019 van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.