Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Chantal Akerman in Amsterdam

Chantal Akerman in AmsterdamKunst & Cultuur

Nu de grenzen weer open zijn, stuurt filmkenner Jeroen Struys ons meteen naar Eye Filmmuseum in Amsterdam. Want daar loopt een knappe tentoonstelling rond de Belgische avant-garde cineaste Chantal Akerman. Niet met haar films, wel met haar beeldend werk.
Chantal Akerman achter de camera© Laszlo Ruszka

Chantal Akerman wordt wereldwijd gezien als één van de meest invloedrijke vrouwelijke regisseurs

Chantal Akerman was avant-garde filmer en je kent misschien haar films ‘Jeanne Dielman’, ‘Golden Eighties’ en ‘La Captive’. Akerman zou dit jaar 70 worden maar stierf 5 jaar geleden. Haar werk wordt vaak omschreven als feministisch en queer, maar ook experimenteel en revolutionair. Zelf had ze lak aan dat soort stempels.

Volgens mij is het belangrijkste wat zij doet in haar films een soort spel met de tijd. Ze dwingt de kijker om z'n tijd te nemen met hele lange shots, die de kijker uitnodigen om zelf in haar films te komen zitten.
filmkenner Jeroen Struys

Filmmuseum Eye in Amsterdam toont niet haar films, maar wel het beeldend werk dat zij vanaf de jaren '90 maakte voor galeries en musea. Ook daarin speelt ze met tijd en met de toeschouwer. Haar werk is heel uitnodigend en interactief.

Jeroen Struys over Chantal Akerman en haar expo in Eye

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.