Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Chantal Pattyn over expo Van Eyck: 'Ik werd er emotioneel van'

Chantal Pattyn over expo Van Eyck: 'Ik werd er emotioneel van'Kunst & Cultuur

Feest in Gent! De grootste Jan Van Eyck tentoonstelling ooit opende gisteren in het MSK voor de pers. Zaterdag gaat ie open voor iedereen. De expo kreeg al vijf sterren van The Guardian en men verwacht meer dan een kwart miljoen bezoekers. Chantal Pattyn ging gisteren al kijken en is laaiend enthousiast: “Van Eyck was al de grootste, maar met je neus op dat genie zitten is een ervaring zonder weerga.”
Afbeelding in een galerij van de tentoonstelling van Van Eyck© MSK Gent, foto: David Levene

Een blik in een galerij

“Anderhalf jaar geleden werd de grote Breugel-expo in Wenen aangekondigd als: a once in a lifetime experience. Nooit zouden zoveel werken van Breugel op één plek hangen. Hetzelfde geldt nu voor Van Eyck”, zegt Chantal. Dertien van de twintig gekende werken van Jan Van Eyck werden samengebracht. Een unicum. “Als je daar de acht prachtig gerestaureerde buitenluiken van het Lam Gods en Adam en Eva, nog in oude staat, bijtelt dan weet je dat dit numeriek al een toptentoonstelling is”, voegt Chantal toe.

Bij Van Eyck is niets zonder betekenis, alles is symbool. Hij is mythe en raadsel. Maar vooral, een schilder die je ziel beroert.
Chantal Pattyn

Optische Revolutie

Het centrale thema van de tentoonstelling is de optische revolutie die Van Eyck realiseerde. Hij was geobsedeerd door het licht. “Die grandioze en gedetailleerde weergave van een symbolische en religieuze werkelijkheid was nooit gezien”, legt Chantal uit. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? “Van Eyck was niet alleen een observatietalent en de uitvinder van de olieverftechniek. Hij wist zijn schilderijen ook te perfectioneren door siccatieven, een droogmiddel, toe te voegen waardoor de verf sneller droogde. Hieruit ontstonden wonderlijke dingen” , aldus Chantal. Naast deze sublieme technieken was Van Eyck ook erg slim. Officieel wordt hij zelfs de eerste geleerde schilder genoemd.

Geslaagde presentatie

Niet alleen al die werken van Van Eyck zijn impressionant. Ook de presentatie van de tentoonstelling is volgens Chantal geslaagd: “De tekst en uitleg per zaal staan hoog op de muur zodat alle aandacht naar de werken gaat. Het is uniek dat je de buitenpanelen en Adam en Eva op ooghoogte ziet. Na deze tentoonstelling zal dit nooit meer gebeuren. Ik werd er domweg emotioneel van.”

Van Eyck, een optische revolutie loopt van 1 februari tot 30 april het Museum voor Schone Kunsten Gent. De tentoonstelling is elke dag open en elke maandag, vrijdag en zaterdag tot 23u. 
Tickets & info op vaneyck2020.be

Chantal Pattyn over expo Van Eyck, een optische revolutie

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.