Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Chiaroscuro Quartet - Haydn tussen licht en donker

Chiaroscuro Quartet - Haydn tussen licht en donkerKlassieke muziek, CD

De vier jonge leden van het Chiaroscuro Quartet

Wie?


Het Chiaroscuro Quartet, opgericht in 2005, bestaat uit violisten Alina Ibragimova (Rusland) en Pablo Hernán Benedí (Spanje), de Zweedse altvioliste Emilie Hörnlund en celliste Claire Thirion uit Frankrijk. Vier landen, één missie. Dit internationale ensemble is een pionier in de authentieke uitvoering op darmsnaren en met historische strijkstokken van kamermuziek uit de klassieke en vroegromantische periode.

Wat?

Deze vierde Haydn-release op het Zweedse label BIS is het logische vervolg op de vorige opname (met daarop op. 76 nrs. 1, 2 en 3) waarvoor het Chiaroscuro strijkkwartet internationaal veel bijval kreeg. Op deze nieuwe CD vind je de strijkkwartetten op.76 nrs. 4, 5 en 6. Deze laatste strijkkwartetten zijn zeer gevarieerd en ze zitten vol vuur, vindingrijkheid en vernieuwende effecten, en behoren tot de meest gerenommeerde sets van kwartetten van de toen 64-jarige Joseph Haydn.

Waarom moet je dit horen?

Bij het beluisteren van deze opname van het Chiaroscuro Quartet blijf je vanzelf stilstaan bij de betekenis van het woord “Chiaroscuro”. Het is een schildertechniek die, door het contrast van het helder verlichte onderwerp tegen een donkere achtergrond, de expressiekracht van het kunstwerk enorm verhoogt en dat is precies wat dit strijkkwartet doet met de muziek van Haydn. Zij laten de kwartetten sprankelen door af te wisselen tussen licht en donker en door hun klankkleur steeds aan te passen aan de muziek. Ze brengen ook een grote verscheidenheid aan tedere en agressievere muzikale passages. De kwartetten schitteren en wisselen levendige hartstocht af met koele nuchterheid. En dat is natuurlijk de verdienste van de leden van het Chiaroscuro kwartet die door hun subliem samenspel, muzikaliteit en ervaring laten horen dat ze samen een van de beste strijkkwartetten wereldwijd vormen, met bovendien een unieke klankkleur.

- Roel Machon

Praktisch?

Uitvoerders: Chiaroscuro Quartet

Titel: Joseph Haydn. String Quartets. Op.76 Nos. 4-6

Label: BIS

Catalogusnummer: 2358