Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Chopin all'Italiana

Chopin all'ItalianaBlijf verwonderd!

De Italiaanse Beatrice Rana is al enkele jaren een van de opvallendste pianisten van haar generatie. Met een Chopin-album bij Warner Classics bevestigt ze opnieuw haar poëtische inzicht en finesse. Begin juni was ze nog te gast bij het Antwerp Symphony Orchestra voor twee concerten. Redacteur Carlo Siau zocht haar op in het Hilton Hotel in Antwerpen om te praten over haar bijzondere band met de muziek van Chopin. U hoort enkele fragmenten uit dat interview op 6 oktober in Music Matters.
© Marie Staggat

De ravissante Beatrice Rana

Beatrice Rana (°1993), de oudste dochter van twee professionele pianisten, kwam niet onvoorbereid aan de start. In 2011 won ze de Montréal International Competition en twee jaar later voegde ze nog een Zilveren Medaille op de Van Cliburn Competition toe aan haar prijzenkast. Ze volgde les bij Benedetto Lupo aan het Conservatorium Nino Rota in Monopoli en ook compositie bij Larco della Sciucca. Nadien trok ze naar Hanover voor haar verdere ontwikkeling als pianotalent bij Arie Vardi.

Beatrice Rana nam voor Warner Classics onder meer de Goldbergvariaties van Bach, het Tweede Pianoconcerto van Sergej Prokofjev, het Eerste van Peter Tsjajkovski en kamermuziek van Maurice Ravel en Igor Stravinsky. Nu vullen de Études op.25 en de vier Scherzi het rijtje aan.

6/10/2021 Beatrice Rana over Chopin
Het grote misverstand bij Chopin is dat je de muziek enkel en alleen maar moet voelen. Integendeel, wanneer Chopin om emoties vraagt in een bepaalde passage dan zal de techniek dit niet noodzakelijk ondersteunen. Dat maakt deze muziek zo delicaat!
Beatrice Rana

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.