Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Chopin - Evocations - Daniil Trifonov

Chopin - Evocations - Daniil TrifonovKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Daniil Trifonov, piano; Sergei Babayan, piano; Mahler Chamber Orchestra o.l.v. Mikhail Pletnev. Label: Deutsche Grammophon 00289 479 7518.
Hoes van de cd Evocations van Daniil Trifonov

Evocations van Daniil Trifonov

Programma: Frédéric Chopin: Pianoconcerto nr.1 in e op.11 – Pianoconcerto nr.2 in f op.21 – Variaties op La ci darem la mano van Mozart op.2 – Rondo in C voor 2 piano’s – Impromptu nr.4 in cis; Robert Schumann: nr.12 Agitato uit Carnaval op.9 – Edvard Grieg: Hommaga à Chopin op.73 nr.5 – Samuel Barber: Nocturne op.33 – Peter Tsjaikofski: Mazurka op.72 nr.15 – Federico Mompou: Variaties op een thema van Chopin.

Dirigent, pianist en arrangeur Mikhail Pletnev is niet de eerste die de orkestpartij in de pianoconcerto’s van Chopin aanpast en bewerkt. Zijn bedoeling hier is de kamermuzikale kwaliteiten van deze concerto’s beter boven te halen, om zo de dialoog van de solist met het orkest vlotter, helderder en vloeiender te laten verlopen. Is hij daar in geslaagd? Volgens Daniil Trifonov, de solist op deze nieuwe cd, wel degelijk: hij voelt zich bevrijd, en hij vindt dat hij tot een spontaner en meer gevoelig samenspel met de verschillende leden uit het orkest komt. Voor de luisteraar is het toch wel even wennen, en menig liefhebber zal toch de wenkbrauwen fronsen als hij de klarinet i.p.v. de strijkers het tweede pianoconcerto hoort inzetten. Pletnev lijkt trouwens vooral de houtblazers een meer prominente rol te willen geven, en dat maakt dat de pianopartijen – die gelukkig overigens zo goed als ongewijzigd blijven – minder ingebed zitten in het orkestrale weefsel, en het precies meer moeten opnemen tegen (bijna) even geraffineerd klinkende stemmen uit dat orkest.


En het gekke en paradoxale is dat je deze orkestpartijen – hoe mooi gespeeld ook door het voortreffelijke Mahler Chamber Orchestra o.l.v. Mikhail Pletnev zelf – onmiddellijk vergeet als je Trifonov hoort spelen. Hij speelt zijn partijen met zo’n grote verfijning, vrijheid en intelligentie, dat het wel lijkt of hij alles ter plekke uitvindt of improviseert: het grootste compliment dat je een Chopin-vertolker kan geven.


De titel van deze dubbel-cd is Evocations: Daniil Trifonov vult de pianoconcerto’s aan met solowerken van componisten die zich graag door Chopin lieten beïnvloeden. En ook in deze stukken toont Trifonov zijn veelzijdigheid: hoe goed lijkt hij zich thuis te voelen in de intimistische wereld van Federico Mompou bijvoorbeeld, of in de prachtige nocturne van Samuel Barber.

Maar er is daarnaast nog meer Chopin: bijzonder is het zelden uitgevoerde rondo voor 2 piano’s, dat Trifonov hier samen met zijn leraar Sergei Barbayan speelt. De Variaties op La ci darem la mano uit Mozarts Don Giovanni komen in de versie voor piano solo: opnieuw zeldzaam en uiterst ongewoon, maar wel meesterlijk gebracht. CD 2 sluit af met de beroemde Fantaisie-Impromptu, waarin kracht en poëzie het net winnen van een soms toch wat gemaniëreerde aanpak.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel