Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Chopin - Jan Lisiecki - Krzysztof Urbanski

Chopin - Jan Lisiecki - Krzysztof UrbanskiKlassieke muziek, CD

Uivoerders: Jan Lisiecki, piano; Ndr Elbphilharmonie Orchester o.l.v. Krzysztof Urbanski. Label: Deutsche Grammophon 479 6824.
Hoes van de nieuwe Chopin-cd van Jan Lisiecki

Jan Lisiecki in werk voor piano en orkest van Chopin

Programma: Andante spianato en Grande Polonaise brillante op.22 - Concert Rondo in f voor piano en orkest op.14 Krakowiak - Variaties in Bes op La ci darem la mano op.2 - Fantasie in A voor piano en orkest op.13 - Nocturne in cis op.posthume.

De 21-jarige pianist Jan Lisiecki, geboren in Canada, maar kind van Poolse ouders, kiest voor zijn nieuwe cd voor weinig uitgevoerde werken voor piano en orkest van Chopin. Het was precies met Chopin dat Lisiecki al op erg jonge leeftijd zijn eerste grote succes kende: de opname van de pianoconcerto’s van Chopin – hij was toen 14 jaar! – voor het label van het Poolse Chopin-Instituut werd beschouwd als een van de belangrijkste bijdragen aan het Chopin-jaar 2010. Het leverde hem ook een exclusief contract op bij Deutsche Grammophon.

Met deze nieuwe cd kan Lisiecki zijn droom – de opname van alle werken voor piano en orkest van Chopin – helemaal afmaken. Deze werken, alle gecomponeerd tussen 1827 en 1830, zijn typische voorbeelden van de briljante, virtuoze stijl, zoals die in het Europa van de vroege 19e eeuw erg in zwang was. Maar Chopin maakte er toch nog wat bijzonders van: hij voegde in deze vier geraffineerde en elegante stukken elementen uit de belcanto operastijl toe, en combineerde die met volksmuziek uit zijn geboorteland.

Jan Lisiecki en Krzysztof Urbanski hebben samen al vaak opgetreden, en dat maakt hen, samen natuurlijk ook met hun gedeelde Poolse afkomst, tot de ideale partners voor dit Chopin-project. Toen de 34-jarige dirigent en componist Urbanski de uitnodiging van Lisiecki ontving, dacht hij meteen aan het Ndr Elbphilharmonie Orchester, het orkest waarvan hij ook de eerste gastdirigent is, omdat dat ensemble volgens hem over het juiste kleurenpalet en de juiste stijl beschikt om de solist in zijn fraaie solopartijen te ondersteunen.

En Lisiecki bereikt in zijn vertolkingen moeiteloos het juiste evenwicht tussen een geweldige virtuositeit en een grote eenvoud. Knap hoe hij, ondanks zijn veeleisende en stuwende solopartijen toch alert blijft dialogeren met het orkest, al is dat natuurlijk ook de verdienste van dirigent Krzysztof Urbanski.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel