Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Christophe Vekeman en de nerveuze liefde

Christophe Vekeman en de nerveuze liefdeBlijf verwonderd!

Een 4-delige reeks waarin schrijver, dichter, cowboy en Pompidou-boekenlezer Christophe Vekeman op zoek gaat naar het wezen van vier fascinerende vrouwenfiguren in evenveel Nederlandse romans.
Foto van Christophe Vekeman

Christophe Vekeman (c) VRT / Geert Van Hoeymissen

Christophe en zijn gasten bespreken 4 Nederlandse romans die het licht zagen omstreeks 1900: Eline Vere' van Louis Couperus, 'Van de koele meren des doods' van Frederik van Eeden, 'Liefdeleven' van Marcellus Emants en 'Eva' van Carry van Bruggen. Wat hebben deze meesterwerken ons te leren over de tijd waarin zij verschenen? Hoe relevant zijn zij vandaag nog? Ervaren wij liefdesrelaties, seksualiteit en de verschillen tussen man en vrouw nu werkelijk zo anders dan toen?

Vekeman wordt in zijn zoektocht bijgestaan door o.m. literatuurhistoricus en Revebiograaf Nop Maas, schrijfster, Vuile Lakens-blogster en Klaramedewerkster Heleen Debruyne, journaliste Anna Luyten, De Standaardrecensent Mark Cloostermans, literatuurcriticus Jan Fontijn en psychiater Dirk De Wachter.

Sopraan An De Ridder zingt bekende opera-aria’s op het lijf geschreven van listige, hysterische of nerveuze vrouwen. Jeanne-Milette Cilliers begeleidt haar op piano.

Schilderij De Rode Kimono van Georg-Hendrik Breitner - Haags Gemeentemuseum
De Rode Kimono van Georg-Hendrik Breitner - Haags Gemeentemuseum

Vekeman en de nerveuze liefde

In Christophe Vekeman en de nerveuze liefde gaat de schrijver, dichter, cowboy en Pompidou-boekenlezer op zoek naar het wezen van vier fascinerende vrouwenfiguren in evenveel Nederlandse romans die het licht zagen omstreeks 1900: Eline Vere van Louis Couperus, Van de koele meren des doods van Frederik van Eeden, Liefdeleven van Marcellus Emants en Eva van Carry van Bruggen.

Presentatie: Christophe Vekeman

Samenstelling: Rolly Smeets

Contact: nerveuzeliefde@klara.be